Nehledě na výzvy Washingtonu se rozhodly Velká Británie a Francie odložit projednání v Radě bezpečnosti OSN otázky zavedení sankcí proti Sýrii až do nástupu k moci v USA Donalda Trumpa, píše The Foreign Policy. V prosinci, doslova několik týdnů před inaugurací zvoleného prezidenta, se připravovali hlavní poradci Baracka Obamy pro národní bezpečnost na finálový boj s Ruskem na světové scéně, podotýká FP.ánu.


Stálá zástupkyně USA při OSN Samantha Powerová přemlouvala klíčové evropské spojence Washingtonu — Londýn a Paříž — aby napomohli přijetí už dávno odkládané rezoluce, která by uvalila na syrskou vládu sankce za „použití chemických zbraní" v konfliktu.

Obamova administrativa trvala na tom, aby RB OSN provedla hlasování co nejrychleji a „povolala k odpovědnosti" prezidenta Bašára Asada a jeho stoupence, píše autor článku.

Podobný krok měl hodit rukavici Rusku, které předem označilo text rezoluce za nepřijatelný a nesporně by ji vetovalo. USA však narazily na odpor právě těch zemí, od nichž očekávaly největší podporu. Velká Británie a Francie, které sankce vždy aktivně podporovaly, projevily nečekaně nerozhodnost a začaly protahovat s předložením rezoluce ke hlasování. „Nejdříve se začala zdráhat před Vánocemi, pak před Novým rokem, a ještě jednou na začátku ledna", zdůraznil časopis.

Velká Británie a Francie nehodlají podle všeho podnikat jakákoli opatření pro povolání syrské vlády k odpovědnosti, protože čekají na inauguraci Donalda Trumpa. A přitom zvolený prezident, který vyjádřil ochotu spolupracovat s Ruskem v Sýrii, sotva bude vyhledávat konflikt s Moskvou v OSN kvůli syrským chemickým zbraním. A to znamená, že mezinárodní úsilí pro „potrestání Asada" nejspíše ztroskotají, uzavírá autor článku.

Zdroj: foreignpolicy.com, sputniknews.com