Tak jak se různé státy (v USA) snaží přejít na systém legalizace marihuany, zaznamenávají lékaři zvýšený výskyt jedné specifické nemoci, která je spojována s pravidelným užíváním této drogy. Oddělení pohotovosti jsou svědkem přílivu pacientů se stejnými symptomy – silné bolesti v břiše a intenzivní zvracení. Tento nárůst je vysoký zejména v těch státech, které již užívání marihuany legalizovaly. …


Zatímco někteří lékaři ještě neví, co si o těchto symptomech myslet, tato nemoc už má jméno: CHS [anglicky Cannabinoid hyperemesis syndrome] neboli Syndrom kanabiodního zvracení. Předpokládá se, že tato nemoc je způsobena pravidelným a dlouhodobým užíváním marihuany.

Zdá se, že existuje přímá vzájemná souvislost mezi CHS a státy, které marihuanu legalizovaly. Jedna studie ukazuje, že počet diagnóz CHS se od roku 2009 téměř zdvojnásobil ve dvou nemocnicích v Coloradu. Právě v tom roce padlo rozhodnutí, že Colorado potřebuje státem regulovaný systém distribuce marihuany pro lékařské účely.

CHS byl poprvé rozpoznán před deseti lety, ale stále se toho o této nemoci moc neví. Dr Kennon Heard vysvětlil: „Nejpravděpodobnější příčinou je, že u lidí, kteří užívají marihuanu často a ve vysokých dávkách, dojde ke změně receptorů [smyslových ústrojí reagujicích na podněty] v jejich těle a nějakým způsobem dojde k poruše řízení těchto receptorů, což začne způsobovat bolest.“

Pokud jde o terapii, lékaři zjistili, že se lidem od příznaků CHS uleví pomocí horkého sprchování a koupelí. Užití horké koupele může také posloužit jako diagnostický nástroj pro lékaře, kteří se snaží identifikovat pacientovu nemoc. Navíc je pacientům často nitrožilně podávána kapalina k redukci zvracení. Nicméně jediným způsobem jak „vyléčit“ CHS je silně zredukovat příjem marihuany nebo ji přestat brát úplně.