Washington Post v pátek vznesl ještě „temnější podezření“ ohledně nedostatečného znepokojení zvoleného prezidenta Donalda Trumpa kvůli zasahování Ruska do amerických voleb. Bílý dům ve čtvrtek vypověděl 35 ruských činitelů a oznámil řadu nových sankcí za to, co americké zpravodajské agentury nazývají svévolným hackováním kampaně dirigovaným Moskvou za účelem vměšování do prezidentských voleb.


Redakční rada Postu se podivovala nad Trumpovou chválou Putina poté, co se ruský vůdce rozhodl proti USA nepřijmout protiopatření.

„Přezíravá reakce zvoleného prezidenta jen prohlubuje otazníky nad jeho minulými vazbami na Rusko a nad jeho plány spolupráce s Vladimirem Putinem,“ píší tyto noviny.

„Pan Putin se za svou stranu zjevně na Trumpovo prezidentství nedočkavě těší. Ten v pátek slíbil pozdržet odvetné sankce jasně v naději, že nová Trumpova administrativa rozhodnutí pana Obamy zneplatní,“ dodal Post.

Úvodník vznášel otazníky nad Trumpem navrhovanou politikou přátelských vztahů s Ruskem, přičemž zjišťuje, že Trump je ohledně agresivních strategických hrátek Kremlu „zjevně ve stavu blažené přezíravosti a tedy není vůbec znepokojen.“

„Pan Trump se ohledně své touhy vylepšit vztahy s Ruskem vyjadřoval upřímně, vypadá ale, že s blaženou přezíravostí postrádá jakékoliv znepokojení nad důvody zhoršení těchto vztahů včetně ruského podněcování ozbrojeného povstání na Ukrajině, jeho záboru Krymu, jeho úsilí rozdělit Evropu a doma rozdrtit demokracii a lidská práva,“ psal Post.