Ruský prezident Vladimir Putin nevyhostí americké diplomaty. Navrhoval mu to ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na čtvrteční vypovězení 35 ruských diplomatů ze Spojených států. Místo toho Putin pozval „všechny děti amerických diplomatů akreditovaných v Rusku na novoroční a vánoční oslavy do Kremlu“ a americkému prezidentovi a jeho rodině popřál vše dobré do nového roku.


Zdrženlivá reakce ruského prezidenta na nové sankce ze strany USA, odmítnutí odvetných opatření a pozvání dětí amerických diplomatů na oslavu nového roku – to je pro Obamu skutečné ponížení, domnívá se bývalý ředitel moskevské kanceláře CNN a hlavní expert na Rusko Jill Doughertyová.

Podle jejích slov ruské vedení prostě ignorovalo nepřátelské kroky Washingtonu. Svým „překvapivým" rozhodnutím Moskva ukázala, že akce odcházející vlády jsou už bezvýznamné. Doughertyová předpokládá, že absence tvrdé odvetné reakce je také signálem pro zvoleného prezidenta: „Pojďme na všechno zapomenout a začněme pracovat společně".

Zdrženlivost, projevená Kremlem, je „strašnou urážkou" pro Obamu a jeho partu, jelikož je z ní cítit narážka na politickou bezmocnost hlavy Bílého domu, domnívá se.

Přitom, jak uvádí CNN, dokonce i členové současné vlády přiznávají, že Trump „dokáže změnit sankční rozhodnutí", ale podle jejich názoru „to není moc rozumné".

MZV USA nekomentuje odpověď ruského prezidenta Vladimira Putina na sankce Washingtonu, řekl RIA Novosti zástupce ministerstva zahraničí.

„Viděli jsme vyjádření prezidenta Putina. Nemáme co dodat", řekl zástupce amerického ministerstva zahraničních věcí.