Ředitel CIA John Brennan poprvé uznal, že CIA byla přímo zapojena do bojů v Sýrii. „Cítím určitou odpovědnost za kruté krveprolití ve válce v Sýrii," řekl pro stanici NPR. Ve většině bojů v Sýrii jsou mezinárodní islamističtí žoldáci podporováni buď přímo státy Perského zálivu nebo západními tajnými službami. CIA bezprostředně před volbami v USA uvažovala o tajných operacích proti syrským letištím.


Brennan řekl NPR, že nevěří, že dobytím Aleppa bylo ukončeno násilí ze strany islamistických žoldáků v Sýrii.

"Pád Aleppa není známkou toho, že bych byl přesvědčen o konci konfliktu. Věřím, že mnoho z těchto žoldáků bude i nadále bojovat, a ti, kteří chtějí získat půdu pro své rodiny budou i nadále bojovat," řekl Brennan.

Není jasné, zda CIA bude i nadále hrát aktivní roli na straně islamistických a mezinárodních žoldáků. Nově zvolený americký prezident Donald Trump oznámil, že bude uvažovat o syrském prezidentovi jako o spojenci v boji proti IS. Zdánlivé "pokání" Brennana tak se zdá být v kontextu toho co připravuje nová americká vláda.

Dokonce i Barack Obama řekl před dvěma lety, že žoldnéřská válka selhala. Ale Obama neměl sílu změnit situaci v nasazení CIA.

Jedním z důvodů pro přiznání CIA spočívá v tom, že tajné služby a vojenské vedení se pokusily po porážce u Aleppa vyvést své vojáky z bojové zóny. Dá se také očekávat, že práce mezinárodních žoldáků v syrském konfliktu veřejnost zajímá čím dál víc, obzvláště nyní po dobytí Aleppa Moskvou a Damaškem, kdy vyhnaní žoldáci z východní části syrského města byli obviněni ze zvěrstev proti civilistům. Bylo tam objeveno „několik masových hrobů, které obsahují desítky těl,“ řekl v pondělí mluvčí ruského ministerstva obrany. Moskva také oznámila ještě bližší spolupráci s Íránem, obě země podporují syrského prezidenta Bašára Asada.

V masových hrobech byli objeveni lidé, kteří byli "krutě mučeni a popraveni“, uvedl tiskový mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Nyní by mělo následovat podrobnější vyšetření.