Ilegální migranti se musí po „bezprecedentním“ útoku v Berlíně deportovat a hranice Evropy uzavřít, řekl maďarský ministerský předseda Viktor Orbán. „To je bezprecedentní, aby se v srdci Evropy křesťany vraždili přímo na Vánoce,“ řekl Orbán v interview zveřejněném v sobotu, když mluvil o teroristickém útoku v Berlíně, při němž v pondělí tuniský migrant vjel náklaďákem do davu lidí na vánočním trhu.


„Je jasné, že v případě migrace nemůže nic zůstat tak, jako to bylo dříve. V Bruselu se to musí změnit, migranti, kteří do Evropy vstoupili ilegálně, se musí deportovat, hranice je třeba ochránit a ten příval migrantů se musí odstranit,“ řekl tento státník z Fidesz internetovým novinám Veszprém.

Při ohlédnutí za uplynulým rokem ho Orbán pochválil jako rok, v němž na Západě došlo k demokratické „revoltě“ proti politickým vůdcům, „kteří odmítli naslouchat lidu.“

„K rebelii ve skutečnosti došlo ve dvou světových modelových demokraciích,“ řekl Orbán s poznámkou, „před rokem by nikdo nevěřil, že by se Británie mohla odtrhnout od Evropské unie nebo že by Američané odmítli klan Clintonů.“

„Tohle bude v roce 2017 pokračovat, ten bude rokem revolty za evropskou demokracii,“ předvídal tento maďarský vůdce, v čemž se odrážely jeho poznámky z minulého týdne.

Maďarsko a další země Střední Evropy „měly možnost poučit se z chyb Západní Evropy,“ konstatoval Orbán a slíbil, že bude svou zemi bránit před „život ohrožujícím nezodpovědným“ diktátem z Bruselu včetně „masové imigrace“.