Švédsko potřebuje více přistěhovalců, chce-li si udržet svůj sociální systém od kolébky až po hrob a péči o stárnoucí populaci, řekl vysoký státní úředník agentuře Reuters, píše Daily Mail. V roce 2015 přišlo do Švédska rekordních 163.000 přistěhovalců hledat azyl, což je nejvyšší počet na jednoho obyvatele v Evropě.

Tempo migrace vzbuzuje u mnohých Švédů strach a vládnoucí Švédská demokratická strana chce zavést tvrdé azylové zákony, po jejichž uvedení do praxe se očekává pokles migrantů asi o 80 procent.

Ale bez významného množství imigrantů bude v příštích letech Švédsko čelit nedostatku pracovních sil.

"Přírůstek pracovních sil ze zahraničí zmírní nedostatek pracovních sil, který vidíme," řekl Hakan Gustavsson, šéf zaměstnanecké agentury. "Tím se zvýší ekonomická aktivita v dané zemi, bez ohledu jak se na to díváte, přínosem by bylo přijmout cizince."

S nízkou porodností a zvyšujícím se podílem důchodců, Švédsko potřebuje průměrně 64.000 migrantů ročně, aby byla zachována rovnováha mezi těmi, kteří pracují a těmi, kteří pobírají důchod, uvedl Gustavsson.

Očekává se, že Švédsko v příštím roce překoná hranici 10 milionů obyvatel, což představuje nárůst o zhruba 800 tisíc, nebo téměř 9 procent v posledním desetiletí. Většina nárůstu je ale dána imigrací.

Loňský náhlý obrat od velkorysých pravidel pro žadatele o azyl k tvrdým pravidlům, hrozí odříznout tolik potřebný zdroj pracovníků.

Migrační agentura očekává letos kolem 30.000 žádostí o azyl a mezi 30.000 až 50.000 v roce 2017.

Míra nezaměstnanosti ve Švédsku byla podle statistického úřadu ve třetím čtvrtletí 6,3 procenta. Nezaměstnanost narozených Švédů v zahraničí se blíží 15 procentům.

Lidé narození v Asii a Africe jsou na tom ještě hůře, míra nezaměstnanosti se pohybuje mezi 21 a 29 procenty.

Gustavsson řekl, že mnoho přistěhovalců má nedostatečné vzdělání, takže je pro ně obtížné uplatnit se ve Švédsku na trhu práce, který nabízí jen několik málo kvalifikovaných pracovních míst.

"Potřebujeme ale tyto lidi," řekl, "výzva spočívá v integraci. Vzdělání je součástí, ale politici musí komunikovat."

Zdroj:  pz.cz