Minulý týden uštědřily syrské vládní síly koalici militantů vedené al-Nusra známé jako Jaish al-Fatah uvnitř města Aleppo ničivou porážku. Republikánská garda Syrské armády, Tygří síly Syrské armády, brigáda Pouštních jestřábů, Liwa al-Quds a další provládní skupiny osvobodily čtvrti Hanano, Jabal Badro a Inzarat. Rovněž převzaly kontrolu nad mládežnickým internátem Haidariyah, kruhovým objezdem Bai’iden a náměstími Ba’iden a Ard Hamra a zabraly i značnou část čtvrti Al-Sakhur.


Jednotky kurdských YPG zabraly pozice v Bustan Basha, které byly pod kontrolou militantní skupiny Sultan Murad.

28. listopadu vládní síly osvobozením čtvrtí Handariayh a al-Shakhur obklíčily i Sheikh Khizir.

Místní zdroje vyzrazují, že militanti prchají ze svých obranných pozic ve východním Aleppu.

Vládní síly rovněž zaútočily na militanty spojené s al-Nusra ve čtvrtích Sheikh Lufti a Marjeh. Za povšimnutí mezi zisky syrských vojsk stojí zvláště tzv. „Policejní kopec“ (420 m vysoký) ve čtvrti Marjeh. Policejní kopec v Marjeh je klíčové návrší. Jeho kontrolou si armáda a její spojenci zajistí možnost zabezpečit osu Sheikh Lufti – Marjeh.

Vládní síly budou mít ze Sheikh Lufti bojový dosah na militanty Jaish al-Fatah v Citadele Aleppa, čímž Východní Aleppo rozkouskují do několika oddělených kapes.

Při operacích k osvobození východního Aleppa byl dnes zabit velitel vojenských operací Liwa al-Quds Mahamad Rafe.

Vládní postup umožnil tisícům civilistů, aby konečně už mohly z militanty držených oblastí města Aleppo prchnout. Od počátku této operace prchlo asi 1 700 civilistů do vládou držených částí západního Aleppa a asi 2 500 do Kurdy kontrolované oblasti Sheikh Maksoud, uvádí tzv. „Syrští pozorovatelé lidských práv“, militantům nakloněná ‚nevládní‘ organizace zaměřující se na referování o Syrském konfliktu.