Bavorský premiér Horst Seehofer pochválil zvoleného amerického prezidenta Donalda J. Trumpa a pozval ho do Bavorska. Seehofer, jehož strana je koaličním partnerem Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkel, jak hlásí Die Welt, chválí Trumpa. „Líbí se mi skutečnost, že oslovuje lidí přímo a bere ohledy i na jejich životy. Žádné abstrakce, žádné mlžení, nýbrž konkrétní odpovědi. To se mi líbí,“ řekl bavorský premiér.


„Lidé mají už dost té v Německu používané bezobsažné lyriky, jen abyste se tím někoho nedotkli,“ řekl Seehofer. „Lidé se chtějí zbavit těch vágností a dostat se ke konkrétnostem.“

Spolu s tím také žádal, aby demokraticky zvolený prezident Spojených států nebyl „odsuzován“ ještě, než převezme úřad. „Měli bychom mu dát šanci. Prubířským kamenem k hodnocení je praktická politika.“

Tento vůdce spolkové země Bavorsko, tj. největší německé země, která má jednu z největších ekonomik v Evropě, rovněž napsal zvolenému prezidentovi gratulaci k jeho vítězství a uvedl, že by byl „kdykoliv“ vítán v metropoli jeho země v Mnichově.

Významné je to, že Seehofer naznačil, že Trump by mohl toto město navštívit při mezinárodní výroční bezpečnostní konferenci v únoru, jen pár týdnů po své inauguraci na amerického prezidenta z 20. ledna.

To paní Merkelová ve své reakci na zprávy o vítězství pana Trumpa v amerických prezidentských volbách zdaleka nebyla vřelá. Německá kancléřka provedla jen lehce zastřený útok na zvoleného prezidenta, když na něj poukazovala, že zastává bigotní hlediska, přičemž mu nabízela spolupráci na základě „důstojnosti lidských bytostí.“

Tento bavorský ministerský předseda měl se svou koaliční partnerkou kancléřkou Merkelovou časté spory kvůli její politice podporující masovou migraci. Pan Seehofer navrhoval strop pro migranty vstupující do Německa a upřednostňování migrantů s křesťanským a Západním profilem. Rovněž navrhoval referendum o migrantech v maďarském stylu.

Po vítězství pana Trumpa oznámila Merkelová, že bude počtvrté kandidovat na kancléřku. Pořád ještě ale vyžaduje podporu svého koaličního partnera z CSU, ale pan Seehofer řekl, že její volební kampaň podpoří pouze, když změní migrační politiku.

Mezitím se i v její vlastní straně tradicionalistický „Berlínský kruh“, odmítající progresivní migrační a sociální programy Merkelové, snaží o návrat CDU zpět k jejím konzervativním kořenům.

Zdroj: breitbart.com