K mocnému zemětřesení o síle 7,4 stupně došlo na úsvitu (přibližně o půlnoci moskevského času) na východě Japonska, podzemní otřesy probudily také obyvatele Tokia. Podle zprávy japonského meteorologického úřadu dosáhla síla otřesů podle místní sedmistupňové škály v některých okresech pěti stupňů, včetně tichomořského pobřeží v prefektuře Fukušima, kde v březnu 2011 došlo kvůli zemětřesení a tsunami k velké havárii v jaderné elektrárně.


Epicentrum zemětřesení se nacházelo u pobřeží Fukušimy, ohnisko leželo v hloubce deseti kilometrů. Japonský meteorologický úřad původně sdělil, že síla otřesů činila 7,3 stupně, televize NHK později změnila tento údaj na 7,4.

Na webu japonské meteorologické správy byla zveřejněna informace, že po tomto zemětřesení bylo zaregistrováno přes 300 menších podzemních otřesů o síle 3,2-4,9 stupně.

Japonská vláda varovala, že tento týden se může silné zemětřesení a vlny tsunam opakovati. Zástupce služby předpovědi živelných pohrom sdělil agentuře Kyodo, že obyvatelé by se měli připravit na další otřesy o síle do pěti stupňů podle japonské sedmistupňové škály a k tsunami.

Informace o obětech nynějšího japonského zemětřesení zatím nejsou, řekl na brífinku japonský ministr pro mimořádné situace Dziun Macumoto.

Podle údajů agentury Kyodo o lékařskou pomoc požádalo jen několik obyvatel s nevelkými traumaty. Jedna stará žena vstala, například, během zemětřesení z postele, upadla a dostala pohmožděninu. Další člověk se pořezal úlomky rozbitého skla.

Značné poškození budov také zaznamenáno nebylo.