Chvilku poté, co Donald Trump nabídl místo ministra spravedlnosti senátoru Jeffu Sessionsovi (který to hned vzal), přišlo oznámení, že Trump vybral také reprezentanta Mika Pompea jako ředitele CIA, který to zrovna tak také vzal. Výběr Pompea, republikána ve třetím funkčním období z Wichity, začal počátkem tohoto týdne, kdy se podle přechodného týmu zvoleného prezidenta sešel s Donaldem Trumpem. A teď už víme, o čem ta schůzka byla. Díky McClatchymu je tu profil novém ředitele vrcholné americké špionážní agentury.


Pompeo původně v prezidentském klání podporoval floridského senátora Marca Rubia. Podobně jako většina jeho kolegů z Kansasu začal i Pompeo, když už se ukazovalo jako jasné, že se ten newyorský stavební developer stane republikánským prezidentským kandidátem, podporovat Trumpa, ale moc nadšení v tom tehdy ještě nebylo.

Pompeo měl ale blízko z Trumpovu kampaňovému druhovi, guvernéru Indiany Miku Pencovi, který kdysi ve Sněmovně zasedal s Pompeem. Pompeo pomohl Pencovi připravit debatu viceprezidentů se senátorem Timem Kainem z Virginie.

Také nejprominentnější volený činitel Kansasu, tj. jeho státní tajemník, Kris Kobach a teď už člen Trumpova přechodného týmu a možný kandidát na amerického ministra spravedlnosti, začal Trumpa schvalovat velice brzy.

Také ho podporovali republikánský guvernér Sam Brownback a nedávno poražený reprezentant Tim Huelskap, a teď jsou horkými kandidáty – oba na ministra zemědělství.

Pompeo, který se k nim později přidal, je členem vybrané zpravodajské komise Sněmovny a je jedním z nejhlasitějších kritiků jaderné dohody Obamovy administrativy s Íránem.

Je přívržencem onoho kontroverzního programu Agentury národní bezpečnosti (NSA) na hromadné shromažďování dat a usiloval o obnovení přístupy této agentury k datům, které agentura nasbírala na základě zákona Patriotic Act v čase od jeho rozběhu do konce loňského roku, kdy prošel Paulův zákon, který jí to zakázal.

Pompeo vystudoval americkou vojenskou akademii ve West Pointu a právnickou fakultu v Harvardu. Rovněž býval i členem sněmovních komisí energetiky a obchodu.

Pompeo, který vyrůstal v tradiční republikánské enklávě v kraji Orange v Kalifornii, založil Thayer Aerospace, tj. společnost vyrábějící součásti komerčních i vojenských letadel. Poté, co Thayer prodal, se stal prezidentem Sentry International, společnosti vyrábějící a prodávající vybavení používané na ropných polích.

V roce 2010 byl zvolen do Kongresu, když ho tam vynesla vlna podpory pro Tea Party a pro Komisi politické akce Koch Industries. Tento ve Wichitě sídlící konglomerát, známý jako PAC, je velice proslulý svou podporou konzervativních kandidátů.

Ač je Pompeo obecně známý svým odporem k politice Obamovy administrativy, tak občas nechal zažít horké chvilky některé své republikánské kolegy. Loni jeho jméno kolovalo jako jméno potenciálního rivala reprezentanta Paula Ryana z Wisconsinu na post mluvčího Sněmovny.

Počátkem letošního roku krátce flirtoval s kandidaturou v primárkách proti kansaskému senátorovi Jerry Moranovi poté, co se tento začínající senátor za Kansas odtrhl od skupiny odporu senátních Republikánů proti Obamově nominaci Merricka Garlanda do nejvyššího soudu.

Docent politologie na státní univerzitě Fort Hays Joe Romance řekl, že to na něj dělá dojem, že Pompeo uvažuje o džobu ve výkonné složce moci, uvážíme-li jak si v posledních letech vede na scéně všude od Kansasu až po Washington.

„Je ambiciózní,“ řekl Romance. „Jerry Moran byl právě znovuzvolen. Roberts nepůjde shodit dříve než v roce 2020. Tak kam by se potřeboval hrabat? A myslíte si snad, že Ryan jako mluvčí odpadne? Když chce někam postoupit, tak proč ne ve výkonné složce?“

Pompeo byl sponzorem mnoha návrhů zákonů, které by prodloužily větší sankce na Írán kvůli jeho programu jaderných zbraní. Je to zavilý oponent dohody vyjednané prezidentem Barackem Obamou a ministrem zahraničí Kerrym, která ulehčuje sankce výměnou za zrušení programu jaderných zbraní.