V Rusku byly vyvinuty nové roboty, které mohou objevovat a zasahovat nepřátelskou techniku nebo lidi ve velkých vzdálenostech, píše Daily Mail. Podle slov autora článku budou těmito zařízeními vybaveni ruští pohraničníci. V příhraničním pásmu budou objevovat a odvracet pozemní i vzdušné hrozby ještě před tím, než zasáhnou ruské území. …


Roboty Polet jsou vybaveny radary, HD videokamerou, termovizorem a několika granátomety o velkém doletu. Přitom mohou rozpoznat potenciální narušitele, mimo jiné nízko letící drony a jiné stroje. Po tom, co robot objeví bezpilotník, může rozpoznat, odkud přiletěl, a sledovat jeho pohyb. Podle slov projektantů může robot objevit člověka ve vzdálenosti 7 kilometrů a stroj vzdálený až 10 km.

Jeden z agregátů bude působit pod kontrolou ruských pohraničníků, avšak podle slov projektantů mohou dokonalejší modely fungovat i bez přítomnosti člověka a rozpoznat nepřítele nebo spřátelené síly. Jak zdůrazňuje Daily Mail, umožní nová zbraň Moskvě čelit vzrůstajícímu počtu výzvědných letů v ruském vzdušném prostoru.

Jak dále píše autor článku, středem mimořádného zájmu jsou taková zařízení v kombinaci s dalekonosnými raketovými nebo dělostřeleckými komplexy: mohou zasáhnout cíl vzdálený několik kilometrů s neuvěřitelnou přesností.