Prezident Evropské komise Jean Claude Juncker proti zvolenému prezidentovi Donaldu Trumpovi zahájil rádoby kousavý útok tvrzením, že pan Trump o Evropě vůbec nic neví a že by mu trvalo dva roky, než by na to přišel. Juncker, který nedávno pustošivě zasáhl do britského hlasování o odchodu z jeho krachující Evropské unie, byl citován, jak promlouvá na konferenci ke studentům, kde řekl: „Zvolení Trumpa představuje riziko rozrušení transkontinentálních vztahů a jejich struktury přímo v základech.“


Zmiňoval to, co nazval „zkázonosné“ důsledky prohlášení zvoleného prezidenta Trumpa o bezpečnostní politice, přičemž shazoval i znalosti amerického prezidenta o Evropě, přestože pan Trump v Evropě vede dlouhodobě investice a mnohokrát v posledních několika desetiletích tento kontinent navštívil.

„Bude třeba zvoleného prezidenta poučit o tom, co to ta Evropa je a jak funguje,“ řekl pan Juncker, když shodil Američany i obecně, neboť o nich tvrdil, že ty nějaký Evropský kontinent vůbec nezajímá.

Ve skutečnosti jsou to politiky Evropské unie a vůdců, jako je Angela Merkel v Německu, co způsobilo, že v Americe spousta lidí volila Donalda Trumpa.

O vítězství nad bruselskou byrokracií a super-vládou při Brexitu stejně jako o migrační politice otevřených hranic paní Merkelové je známo, že ve Spojených státech mělo obojí značnou ozvěnu, která vedla k populistické vlně odporu, jež se nakonec ztělesnila v porážce Hillary Clinton.

„Kdybych řekl upřímně svůj názor, tak si myslím, že ztratíme dva roky, než pan Trump projede svět, o kterém nemá ponětí,“ tvrdil neurvale pan Juncker.

Předtím v pátek komisařka Evropské unie pro obchod Cecilia Malstrom zpražila představu, že by za prezidentování Trumpa mohla být někdy dokončena jednání k dohodě o korporativistické smlouvě mezi USA a Evropskou unií, tj. k Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství (TTIP).

TTIP byla klíčovou politikou jak Obamy, tak ministryně zahraničí Clintonové, ale obyvatelstvo v členských státech Evropské unie ji všeobecně odmítalo.