Zahraničněpolitická minulost kandidátky za Demokratickou stranu Hillary Clintonové nenechává na pochybách o tom, že jako hlava státu by dávala přednost mnohem agresivnějšímu kurzu než její oponent Donald Trump, píše Focus. Hillary Clintonová opakovaně ukazovala, jaké názory sleduje v mezinárodních vztazích. …


Historie si pamatuje množství případů, kdy měla na výběr mezi mírovým a vojenským řešením — a ona si vždy vybrala vojenské. Krize na Haiti, irácká kampaň Bushe, svržení libyjského prezidenta, válka s použitím bezpilotních letadel v Pákistánu, likvidace bin Ládina — v každém z těchto případů Clintonová lobovala za nejradikálnější varianty, říká autor článku.

Nyní se Clintonová chystá vystupovat za zavedení bezletové zóny v Sýrii, což se prakticky rovná vyhlášení války vládnímu režimu země a současně se jedná o vážný úder na i tak napjaté rusko-americké vztahy, píše magazín.

A pokud Trump prohlásil, že chce vyvést zemi z mezinárodních konfliktů a chystá se zpochybnit nezbytnost role Washingtonu jako světového policisty, tak kandidátka za demokraty povede zemi úplně jinou cestou. Clintonová nejen že nezačne omezovat vměšování USA do politiky jiných zemí, ale pravděpodobně zavrhne i všechno to úsilí o obnovení míru, za které dostal Nobelovu cenu odcházející prezident Barack Obama, uzavírá autor článku.

Zdroj: sputniknews.com