Následně po varování USA a evropských národů ekonomickými (a cestovními) sankcemi proti Rusku, horní komora ruského parlamentu vrací úder. Jak hlásí RIA, Rusko zvažuje opatření umožňující konfiskaci aktiv evropských a amerických společností, pokud by byly přijaty sankce. Právníci studují ústavnost takovéto ‚konfiskace‘, ale jako precedens citují evropské standardy (tj. Kypr). Tohle je další hrozba po možnosti „zbavení se amerických vládních dluhopisů“, která už tento týden zazněla.


Od RIA:

[quote align="center" color="#999999"]

Horní komora ruského parlamentu zvažuje opatření umožňující konfiskaci majetku a aktiv evropských a amerických společností, pokud by došlo k přijetí sankcí proti Rusku kvůli hrozbám vojenskou intervencí na Ukrajině.

Autor zákona, šéf ústavně legislativní komise Federální rady Andrej Klišas, ve středu řekl, že právníci v současnosti studují, zda by navržená konfiskace byla ústavní.

„Avšak vůbec nepochybujeme, že to jasně koresponduje s evropskými standardy,“ řekl Klišas RIA Novosti. „V mysli se vybaví nedávné události na Kypru, kdy byla konfiskace aktiv hlavním požadavkem vzneseným Evropskou unií na oplátku za ekonomickou pomoc.“

Poradce presidenta Vladimira Putina v úterý řekl, že úřady vydají všeobecné doporučení zbavit amerických vládních dluhopisů, pokud by se ruské společnosti a jednotlivci kvůli Ukrajině stali cílem. [/quote]

Možná právě proto Brtiánie tak rychle od sankcí couvá? – Evropa se nemůže shodnout ani na obchodních sankcích na Rusko

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com