Ve vysílání německé rozhlasové stanice Deutschlandfunk vychází pořad Kakadu, v němž dětem sdělují noviny z oblasti mezinárodních událostí a politiky, včetně Ruska, přičemž objektivita informací by mohla být lepší, píše Sputnik Německo. Tak například 19.října ve vysílání dětského pořadu zazněla tato zpráva: „Ruský prezident Putin vede v současné době dvě války, jednu na Ukrajině a druhou v Sýrii. Německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande chtějí dosáhnout toho, aby Putin zastavil obě války.


Zřejmě se jim to nepodaří, jelikož Putin nedodržuje mezinárodní pravidla. Domnívá se, že nutně musí zvýšit vliv Ruska ve světě, a to i pomocí války. Německá kancléřka Merkelová a francouzský prezident Hollande nejednou opakovali, že Putin v Sýrii vážně porušuje lidská práva. Ruská letadla bombardují nemocnice a humanitární kolony OSN. Proto mnozí Syřané utíkají se svými rodinami do Německa. Na Ukrajině rovněž, nehledě na dohodu, bojují ruští vojáci. Ale jak v tom Putinovi zabránit, zatím není jasné. Bylo by možné na něj vytvořit nátlak, kdybychom přestali dodávat Rusku určité zboží — to se nazývá sankce. Ale na tom se musí všichni Evropané shodnout, což se dosud nestalo.

Agentura se obrátila na zástupce Deutschlandfunk se žádostí o komentář jejich stanoviska k takové zprávě v dětském pořadu. Tisková mluvčí rozhlasové stanice Eva Sabine Kuntzová řekla, že "nemůže najít v textu nesprávné, neobjektivní nebo skutečnost zkreslující tvrzení".

V Deutschlandfunku se nejspíše nikdo nepozastavuje nad tím, že účast Ruska v napadení humanitární kolony není dokázána, a skupina nezávislých odborníků z Mezinárodní skupiny podpory Sýrie řekla, že tento incident byl zinscenovaný. Dokonce generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval před předčasnými závěry a označováním viníků bez provedení vyšetřování, uvádí se v materiálu.

Není dokázáno ani to, že Rusko údajně útočí na syrské nemocnice. V ruském Generálním štábu prohlásili, že pokračuje informační kampaň „bezdůvodného obviňování letectva z plošného bombardování civilních objektů a obytných čtvrtí". Přitom není uváděna ani jedna skutečnost nebo dokument, dokazující účast Moskvy ve smrti civilního obyvatelstva.

Totéž se týká i obvinění z účasti v ukrajinském konfliktu, kterého se Rusko neúčastní. Sputnik Německo vyjádřil naději, že objevení se podobné zprávy ve vysílání německého rozhlasu je prostě nedorozumění a příští týden bude Kakadu vyprávět pohádku o Spojených státech.

Zdroj:  sputniknews.com