Americký hacker The Jester (Šprýmař) se naboural do webu ruského ministerstva zahraničních věcí, informuje CNN. Novinářům hacker ve svém komentáři řekl, že se takovým způsobem chtěl pomstít za rozsáhlý páteční kybernetický útok, kdy dočasně přestala fungovat část populárních amerických webů. Podle jeho názoru má tyto útoky na svědomí Rusko. Šprýmař se údajně naboural do webu resortu a rozmístil na něm „varování" pro Moskvu.


„Soudruzi! Přerušujeme program vysílání webu ruského ministerstva zahraničních věcí, abychom vám předali následující důležité sdělení. Přestaňte. Možná, že dokážete šikanovat sousední země, tohle je ale Amerika. Tady tím nikoho neudivíte," stojí v údajném poselství.

Oficiální mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharovová prohlásila, že informace o údajném hackerském útoku na web ruského ministerstva zahraničí se týká staré, už nefunkční verze.

„Jedná se o starý web, který už dávno nefunguje. Odborníci zjišťují, co se vlastně stalo. Když bude zjištěno, že šlo o prolomení sice už nefunkčního zdroje Američany, není to nic příjemného, protože to znamená, že buď byl spuštěn kybernetický ničící program, o kterém hovořil (viceprezident USA Joe) Biden a (bývalý velvyslanec USA v Rusku Michael) McFaul, nebo tahle příšerná provokační volební kampaň ve Spojených státech přivedla lidi do takového stavu, že začínají ničit všechno na své cestě," napsala Zacharovová na své facebookové stránce.

Kromě toho poukázala na to, že před zveřejněním informace o prolomení webu MZV RF americkým hackerem televizní stanice CNN ruské MZV o potvrzení nežádala. „Mají zřejmě nějaké nezvratné důkazy toho, že jde o nabourání a že ho má na svědomí americký hacker. CNN přece nemůže zveřejnit neprověřenou informaci," napsala oficiální mluvčí ruského MZV.

Zdroj:  sputniknews.com