Oficiální mluvčí ministerstva zahraničí USA John Kirby se pokusil zastrašit Moskvu útoky extremistů na ruská města a vojenskými ztrátami v Sýrii. „Následky jsou takové, že občanská válka v Sýrii bude pokračovat, extremisté, extremistické skupiny budou dále využívat vakua (moci) existujícího v Sýrii k rozšiřování svých operací, jejichž součástí budou nepochybně údery zasazované ruským zájmům, možná dokonce útoky na ruská města.


A Rusko bude dál posílat domů své vojáky v pytlích a (Rusové) budou dál přicházet o své zdroje, možná dokonce i o svá letadla," prohlásil Kirby, když odpovídal na otázku o možných následcích pokračujícího násilí v Sýrii.

Pod slovem „násilí" USA tradičně chápou akce syrské armády, kterou podporuje Rusko, proti teroristům a ozbrojencům. Ministerstvo zahraničí USA pravidelně obviňuje Moskvu a Damašek z útoků na civilní objekty a na umírněnou opozici, žádné důkazy ovšem neuvádí.

Moskva mnohokrát označovala podobné výtky za nepodložené a poukazovala přitom na to, že všechny útoky jsou namířeny výhradně proti teroristům a dochází k nim pouze po pečlivé prověrce a na základě hodnověrných výzvědných údajů. Přitom nebyla nikdy obvinění adresovaná ruským VKS z útoků na civilní cíle potvrzena.