Jen hodiny poté, co tvrdě vybojované syrské příměří v pondělí po soumraku nabylo účinnosti – což je dohoda, o které i Washington vyjádřil pochybnosti, zda bude dodržována – tak to dnes začalo vypadat, že ten provizorní mír by mohl být porušen, když se objevila nová protistrana, neboť Syrská armáda tvrdila, že sestřelila izraelský bojový letoun a dron prolétající nad jejím územím, což přišlo po izraelském útoku na pozice Syrské armády v jižní Sýrii, hlásí státní média. Tisková agentura SANA uvedla, že bojový letoun v úterý v 1:00 h ráno zaútočil na pozice armády na jižním venkově Quneitry. Tvrdila, že ten a ještě navíc dron byly sestřeleny.


  • Daniel Nisman @DannyNis
  • Statement by Syria Defense Ministry asserts "Israeli reconnaissance plane" (likely drone) was shot down this morning http://mod.gov.sy//index.php?node=5642&nid=17048 …
  • 9:19 AM – 13 Sep 2016
  • بيان صادر عن القيادة العامة للجيش والقوات المسلحة 
  •  القيادة العامة للجيش والقوات المسلحة : قام طيران العدو الإسرائيلي عند الساعة الواحدة صباح…
  • mod.gov.sy

Podle bezpečnostního analytika Daniela Nismana tvrdí syrské prohlášení, že nad oblastí Sasa (mezi Damaškem a Quneitrou) byl sestřelen pilotovaný tryskáč a nepilotovaný UAV. Dodává, že ač UAV do syrského vzdušného prostoru vlétají, tak izraelské letouny mají zřídkakdy zapotřebí kvůli útokům na cíle do jejich vzdušného prostoru vstupovat.

Izrael v tomto okamžiku popírá, že by některý z jeho letounů byl sestřelen a Jerusalem Post hlásí, že IDF uvedly, že syrské síly po izraelském útoku na syrskou pozici této noci vypálily dvě rakety země vzduch. Avšak rakety se nedostaly do blízkosti izraelského letounu. Dodaly, že všechny izraelské tryskáče se vrátily na základnu. Více z Jerusalem Post: