Kvůli problému s lepidlem, které drží pohromadě obálky poštovních volebních lístků, uvažuje rakouská vláda o odložení rakouských prezidentských voleb. Mnoho lidí po celé zemi si po obdržení poštovních hlasovacích lístků stěžovalo, že lepidlo, které drží pohromadě návratové obálky, je vadné, což vede k tomu, že jejich lístky z toho skoro vypadávají.


Rakouský ministr vnitra Wolfgang Sobotka řekl, že uváží, zda je to dostatečný důvod pro odložení voleb až na posledního listopadu, hlásí Kurirer.

Volání po odložení voleb přichází nejhlasitěji od konzervativní rakouské Lidové strany (ÖVP) a od strany Zelených, jejíž bývalý vůdce Alexander Van der Bellen je jedním z těch dvou kandidátů, mezi nimiž se rozhodne, spolu s politikem proti masové migraci Norbertem Hoferem ze strany Svobodných (FPÖ).

Alexander Van der Bellen už svou kampaň přerušil, když se doslechl, že ministr vnitra by potenciálně mohly tyto volby pozdržet. Ač pan Sobotka řekl, že o tomto kroku jen uvažuje, tak mnozí se již na odložení připravují. Sobotka už na pondělí odpoledne zorganizoval tiskovou konferenci, kde své rozhodnutí oznámí, ale mnozí pochybují, zda k tomu má vůbec řádnou pravomoc.

Ústavní právník Heinz Mayer tvrdí, že jakýkoliv pokus o odložení hlasování by mohl vést k podobnému případu u ústavního soudu, jaký vedl k anulování prvního hlasování. Mayer řekl, že k tomu, aby se datum hlasování posunulo, by vláda musela schválit novou legislativu, jelikož současné volební zákony ministru vnitra nedovolují, aby si přesouval hlasování podle svého.

Dodatek volebního zákona by mohl být schválen během týdne, pokud by se parlament mohl shodnout dvoutřetinovou většinou. Někteří si myslí, že když se Sobotka rozhodne o posunutí voleb, tak by takovýto dodatek mohl být navržen v úterý.