Radikálové Islámského státu pokračují v ústupu. Dokonce i když k hlavní bitvě proti IS stále nedochází, je čas přemýšlet o tom, jaké konflikty se mohou vyvinout po vítězství nad teroristy. Po odstranění IS se neřeší problém syrského krize. Americký list The Washington Post sestavil seznam deseti konfliktů, které mohou vyústit v rozsáhlé války po porážce IS.


Válka číslo 1. Syrští Kurdové podporovaní USA proti arabským silám podporovaných Tureckem.

Tato válka ve skutečnosti již začala, a patří mezi nejvíce matoucí. Ankara, která vede boj proti separatistickým sdružením tureckých Kurdů, úzkostlivě sledovala, jak jsou syrští Kurdové posíleni podporou Washingtonu, stejně tak posílením kontroly na severovýchodě Turecka. Syrští Arabové, kteří jsou v alianci s Tureckem, vzdorují kurdské expanzi, která zasahuje na arabské území. Proto, když Turecko napadlo v Sýrii před dvěma týdny, aby pomohla syrští povstalcům zmocnit se území Islámského státu, bylo zřejmé, že se Kurdové také stali jedním z cílů Ankary na stejné úrovni s IS. Zároveň zůstává nejasné, zda americká páka bude stačit, aby zabránila prohloubení konfliktu.

Válka číslo 2. Turecko a syrští Kurdové

Tato válka by byla jako válkou číslo 1, ale větší. V současné době Turecko omezilo svoji invazi do Sýrie jen na arabská území okupovaná IS. Ale Ankara je rovněž znepokojen skutečností, že de facto na jejích hranicích existuje kurdský stát. Kurdové zde vyhlásili vytvoření autonomní oblasti na začátku roku 2016, a nyní Turecko buduje zeď podél hranice ve snaze uzavřít oblast. A jestli napětí v regionu bude pokračovat, nelze zcela vyloučit přímou tureckou invazi na území obývaného Kurdy,je také malý kontingent americké armády.

Válka číslo 3. Syrští Kurdové a syrská vláda

Syrská vláda také cítí ohrožena Kurdy, kteří hovoří o svých územních ambicích. Donedávna se dařilo tuto nejistou alianci udržet, a syrský prezident Bašár Assad uváděl, že syrská vláda pravidelně dodává Kurdům zbraně. Ale vztahy se zhoršily po vyhlášení kurdské autonomie, a nyní se obě strany střetávají v těch oblastech, kde má každá z nich vojenský vliv.

Číslo válka 4. USA a Sýrie

Za pět let syrského konfliktu by mohla skutečná válka mezi USA a Sýrií kdykoliv vypuknout. Skutečnost, že se tak nestalo, naznačuje, jak moc obě strany chtějí zabránit konfliktu. Nyní se zdá vysoce nepravděpodobný. Ale existuje několik frontových linií, v nichž válka proti IS může za určitých okolností vést ke konfliktu mezi Američany podporovanými rebely se syrskými vládními silami. Mimochodem v takzvaném hlavním městě Islámského státu – Rakka, se proamerické síly již střetly se syrskou armádou.