Nová islamistická kryptoměna E-Dinar Coin byla vydána 15. srpna. E-Dinar Coin uvádí, že 7% jejich finančních aktiv bude utraceno za charitu. Tento systém zřídil nadaci, která podporuje ekologické projekty v Asii. Tento přístup připomíná Zakat (tj. charitu k chudým), která je součástí práva šaría. Kryptoměna E-Dinar Coin má s největší pravděpodobností v moderním světě široké horizonty.


Zpráva Allcoinsnews hlásí, že mezinárodní p2p směnná platforma E-Dinar spustila svou novou kryptoměnu E-Dinar Coin po komunitní analýze trhu s kryptoměnami, která studovala úspěšné případy i zhroucení už existujících takových projektů. E-Dinar Coin funguje na bázi technologie prokazatelné vsázky.

Metoda prokazatelné vsázky pro ochranu kryptoměny je založena na potřebě prokazovat držbu určité částky peněz na účtu. Při použití této metody algoritmus kryptoměny s větší pravděpodobností zvolí účet s vyššími částkami peněz k potvrzením dalšího bloku v tomto řetězci. Při použití algoritmu E-Dinar Coin musí být funkčnost transakce potvrzena desetkrát na každém počítači, aby potvrdil, že transakce skutečně obdrží protihodnotu, která je kalkulovaná na základě hodnoty věku těchto penízků, které jsou uloženy na kontě uživatele a dostávají úrokové sazby (až 0,65% denně).

E-Dinár uvádí, že se rozhodl pro důkaz vsázky částečně proto, že to nevyžaduje žádné náklady na vynakládání energie a na skladování ohromné databáze minovacích farem, ale také proto, že to má ohromnou odolnosti proti útokům a není tam žádná volba hashů  pro mining.