Prohlášení bývalého náměstka ředitele Ústřední zpravodajské agentury (CIA) Michaela Morella o potřebě skrytě v Sýrii vraždit Rusy a Íránce jsou prohlášení ve stylu teroristické skupiny Islámský stát (IS), hlásila tisková agentura RIA Novosti, když citoval mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharovou. „Takováto prohlášení nejsou jen prostě nehumánní. Jsou to slova ve stylu teroristů Islámského státu, ti takhle mluví,“ řekla. Podle Zacharové šokovala Morellova slova nejen ruskou vládu, nýbrž i americké ministerstvo zahraničí.


Počátkem srpna, když Morell mluvil s televizním kanálem CBS News, tak řekl, že k urovnání Syrského konfliktu je zapotřebí „skrytě“ vraždit Rusy a Íránce. „Když jsme byli v Iráku, dávali Íránci zbraně šíitským milicím, které zabíjely americké vojáky, že?“ řekl Morell. „Je třeba, abychom Íránce přiměli zaplatit svou cenu v Sýrii. Potřebujeme, aby i Rusové zaplatili svou cenu,“ řekl. Morell rovněž uvedl, že zabíjení Rusů a Íránců by je mělo vést skrytě, aniž by se to vytrubovalo do celého světa, je však nezbytné „zajistit, že oni v Moskvě a v Teheránu se to doví.“

Na pozadí beztvarých oficiálních postojů ministerstva zahraničí USA jsou veřejná prohlášení různých penzionovaných amerických činitelů a expertů dobrým indikátorem skutečného stavu amerických přístupů k různým záležitostem. Z tohoto důvodu také ruské ministerstvo zahraničí takováto prohlášení komentuje.

Zdroj: southfront.org