Ruské ministerstvo obrany dokončilo poslední fázi testování nejnovějšího systému protitankových raket Kornet, který dovede s úplně stejnou efektivitou ničit pozemní i vzdušné cíle včetně vrtulníků a bezpilotních letounů, které je těžké detekovat a ničit, ohlásily v pátek noviny Izvestija. Ten nový systém vyvinutý Tulskou konstrukční kanceláří aparatur (KBP) by měl chránit protiletecké systém Triumf S-400 před přepady nepřátelských sabotérů, obrněných vozidel a dronů.


„Poslední fáze testování byla úspěšně dokončena. Komplex z Tuly si poradil se všemi úkoly,“ vysvětloval zástupce ministerstva obrany obeznámený se situací. „Můžeme říci, že tento produkt je teď ve stavu vysoké úrovně připravenosti. Plánujeme tudíž v blízké budoucnosti dokončit i všechny zbývající práce.“

Mobilní systém protitankových raket Kornet-EM namontovaný na šasi obrněného vozidla Tigr byl poprvé veřejně prezentován během Přehlídky vítězství 9. května 2015. Rozdíl mezi posledním modelem a běžnými obrněnými vozidly lze spatřit pouze, když se ty dva raketomety s osmi raketami ukryté do ochranných kontejnerů vztyčí nad trup vozidla.

„Princip operační činnosti Kornetu je velice jednoduchý. Raketometný komplex je směřován na cíl laserovým paprskem. Vyhledávače cíle na raketách paprsek ‚vidí‘ a při sledování toho laserového paprsku cíl zasáhnou,“ řekl Izvestija redaktor informační webové stránky Mlitaryrussia Dimitrij Korněv. „Tento raketomet je vybaven nejen infračervenou kamerou tepelného zobrazení, ale i automatickým systémem sledování cíle, který samostatně udržuje cíl v laserovém paprsku, dokud není zničen.

Podle tohoto experta je tento nejnovější protitankový raketový systém díky vysoké rychlosti a přesnosti laserového osvětlovacího systému stejně jako schopnosti standardního raketového systému 9M133 Kornet dosahovat rychlosti 320 metrů za sekundu tím nejnovějším protitankovým systémem schopným ničit nejen tanky, ale i vysokorychlostní bojové helikoptéry a drony, pro které je charakteristická vysoká manévrovací schopnost.