Minulý týden, když jsme referovali, že německá Raiffeisenbank Gmund am Tenernsee – tj. komunitní banka v jižním Německu – řekla, že začne občanským klientům zpoplatňovat 0,4% poplatkem úložky vyšší než 100 000 €, tak jsme řekli, že „teď už německé banky prolomily konečnou bariéru NIRP pro drobné vkladatele s očekáváním, že je budou následovat další banky.“ Po ani ne po týdnu to neuděl nikdo jiný než dvě velké banky.


Přes noc referoval Irish Times, že Bank of Ireland je odhodlána stát se první domácí finanční institucí, která na své zákazníky přenese negativní úroky Evropské centrální banky (ECB), když do této banky budou umisťovat své vklady. Tyto noviny zjistily, že Bank of Ireland, která je ze 14% vlastněná státem, informovala velké korporátní a institucionální zákazníky, že je plánuje zpoplatnit negativní sazbou -0,1% na vklady 10 milionů € nebo vyšší, a to počínaje říjnem.

Jako u všech ostatních bank bude tímto zpoplatněním postižena jen malá skupina zákazníků a ačkoli tyto banky naznačují, že vůbec neplánují negativní úrokové sazby ani na účty osob nebo z řad malých podniků, tak čím dál více bank snižuje práh způsobilosti pro zpoplatnění (např. ta německá komunitní banka teď zpoplatňuje ty, co v bance mají i jen 100 000 €, tak jak dlouho to bude trvat, než pro ni bude požadovaný zůstatek 10 000 € nebo menší). Avšak, jak uvádí Irish Times, to bude poprvé, kdy v Irsku vlastněná instituce uplatnila na vklady negativní úrokové sazby, když tím porušuje dávnou tradici, že přeci banky zákazníkům za držbu peněz platí. Mluvčí Bank of Irland řekl, že k jejich politice nepatří komentovat jejich oceňování, ale „všechny své sazby zrevidujeme.“

Ulster Bank, kterou vlastní britský zápůjční ústav Royal Bank of Scotland už potichoučku zavedla negativní úrokové sazby pro malý počet velkých korporátních klientů. Ulster Bank začala produkty oceňovat podle Euribor, což je mezievropská mezibankovní zápůjční sazba, která je na nejnižší úrovni všech dob a loni spadla do negativní sazby. Toto zpoplatnění se netýká malých podniků nebo osobních zákazníků.

Navíc, jak hlásí Bloomberg, Royal Bank of Scotland, největší britský daňovými poplatníky vlastněný zápůjční ústav, řekla svým největším obchodním klientům, že musí kvůli nízkým úrokovým sazbám centrální banky platit úroky z bankovních záruk. Někteří z institucionálních klientů banky budou muset při obchodech s futures platit úroky z peněz uložených jako záruky, uvedla tato banka v pátek v e-mailovém komentáři. Změny pro futures na libry a eura na obchody s opcemi nejspíš postihnou 60 velkých klientů, uvedla v pátek osoba obeznámená s touto záležitostí.

„Vzhledem k prostředí trvale nízkých úrokových sazeb bude teď RBS přenášet náklady na držbu takovýchto vkladů na omezený počet našich institucionálních klientů,“ uvedla banka v prohlášení.  RBS řekla, že předtím uplatňovala práh nula procent na sazby přes noc zpoplatňované jako záruky vyžadované clearingovými domy při obchodech s futures.