Bavorská vláda po teroristických útocích z uplynulého týdne uvažuje během Oktoberfestu o plošném zákazu batohů. Mnichovský Oktoberfest je největší a nejvíce navštěvovaný folkový a pivní festival světa lákající 5,9 milionu návštěvníků ročně. Ač i loni byly počty návštěvníků v milionech, došlo k poklesu o 400 000 osob oproti předchozímu roku, z něhož byla převážně obviňována přísná imigrační kontrola kvůli imigrační krizi.


Politici mají teď více než kdy dříve obavy z možnosti teroristického útoku, k němuž by mohlo během festivalu dojít, a někteří ve snaze zvýšit bezpečnost během té události uvažují o zákazu všech batohů, hlásí Bayerischer Rundfunk.

Podle mnichovského starosty Dietera Reitera byl neúspěšný sebevražedný bombový útok syrského migranta před hudebním festivalem v Ansbachu budíčkem. Pan Reitar teď navrhuje naprostý zákaz batohů na Oktoberfestu, tj. na největší události v německém kalendářním roce, aby se tak zabránilo takovýmto typům útoků. „Teď diskutujeme o průběhu událostí týkajících se Oktoberfestu s bezpečnostními úřady a policií daleko intenzivněji,“ řekl.

Ač se o zákazu batohů zatím jen uvažuje, tak starosta řekl, že všechny tašky patřící hostům vstupujícím do prostoru Oktoberfestu budou podrobeny daleko důkladnější prohlídce než v minulosti. Pan Reiter německým médiím řekl, že většina Němců a návštěvníků ta dodatečná bezpečnostní opatření ve světle nedávných útoků pochopí: „Je třeba uvážit, zda zakázat batohy. Říkám to zcela otevřeně, protože od Ansbachu musí všichni chápat, že o takovýchto opatřeních je třeba přemýšlet.“

Starosta rovněž mluvil o časech po teroristických útocích v Ansbachu a Mnichově: „Je to opravdu hrozná doba. Na obyvatelstvo Bavorska padla těžká deprese,“ řekl. Šéf Mnichova neměl nic pozitivního, co by mohl říci jeho obyvatelům, které chválil, že během štvanice na útočníka zvali cizí lidi z ulic k sobě dovnitř.

Loni mnichovská policie pracovala na tom, aby během této události zabránila prostopášnostem oddělováním od nových migrantů, kteří v té době do Německa každodenně přicházeli po tisících. Ta silná policejní přítomnost se asi letos zintenzivní kvůli varováním evropských policejních agentur jako Europol o zvýšené pravděpodobnosti teroristických útoků.

Letos se na Oktoberfestu oslavuje 500. výročí reinheitsgebotu, čili německého čistotního zákona, který na půl tisíciletí ovlivnil výrobu německého piva, a tento festival by se proto mohl stát cílem.

Zdroj: breitbart.com