Odpovědnost za to, že koaliční vojáci v Sýrii riskují, že se ocitnou v oblastech působení ruského letectva, leží výlučně na vedení koalice, řekl oficiální mluvčí ministerstva obrany RF, generálmajor Igor Konašenkov. Konašenkov řekl, že ministerstvo stále a všemi dostupnými prostředky vyzývá partnery, aby poskytli informaci o umístění jimi kontrolovaných oddílů „umírněné opozice". Ale místo toho už post factum slyší výčitky a obvinění, že ruské letectvo „nemělo" útočit na nějaká místa nebo cíle.


„Kromě toho, soudě podle článku ve Wall Street Journal, naši piloti by před útokem měli hádat z výšky několika kilometrů, jestli jsou mezi bojovníky přítomni vojáci zvláštní jednotky západních zemí „podle blokujících pytlů s pískem, charakteristických pro americké a britské základny", řekl.

Konašenkov je přesvědčen, že je mnohem jednodušší způsob řešení problémů — „naši partneři by měli přejít od slov k činům a zahájit společné akce proti mezinárodním teroristickým skupinám v Sýrii". Podle jeho slov pouze v takovém případě se podaří vyhnout se opakování podobných případů a nevystavovat nebezpečí vojáky, plnící úkoly v boji proti teroristům v Sýrii.