Bývalou mluvčí PEGIDY Tatjanu Festerling vyšetřují německé úřady poté, co podnikla výlet na hranice Evropy na bulharské hranici, aby pomohla místním vystopovat ilegální migranty, což policii ohlásil anonymní uživatel Twitteru. Paní Festerling provedla tento výlet do Bulharska v červnu s cílem pomoci místním občanům, kteří se sami zhostili stopování ilegálních migrantů proudících do země přes Řecko a Turecko.


Teď, protože na sociálních médiích jako Twitter byla zveřejněna její fotografie se skupinou tzv. občanské domobrany, tak německá policie poukázala, že paní Festerling za tuto záležitost může vyšetřovat, hlásí Die Welt.

Při výletě podniknutém paní Festerling a vůdcem holandské PEGIDY Edwinem Wagensveldem do pohraničního regionu Bulharska u tureckých a řeckých hranic byl tento pár spatřen, jak se schází se skupinou zvanou „Unie bulharských vojenských veteránů“, kteří v této oblasti hlídkují a loví ilegální migranty, kteří proklouznou pohraničním strážím. Tato skupina projevuje ohromující podobnost s „organizací za ochranu bulharských občanů, kterou založil kuchař a podle svého popisu vlastenec Hristo Atanasov.

Tento pár prominentních příslušníků PEGIDY s touto skupinou domobrany strávil den oblečený do podobných bojových maskáčů s páskami s bulhraskou vlajkou na rukou jakožto insigniemi této skupiny. Fotografie vystavené na sociálních médiích ukazují paní Festerling, jak si sedá oblečená v maskáčích.