Nový velitel ukrajinského vojenského námořnictva Ihor Vorončenko, který byl na jaře roku 2014 na Krymu zástupcem velitele loďstva pro pobřežní obranu, vypracoval plán boje s krymskou domobranou s účastí tanků. S tímto plánem se svěřil v interview pro ukrajinskou službu Radia Svoboda mluvčí generálního štábu ozbrojených sil Ukrajiny Vladislav Selezňov. …


„Ihor Vorončenko požádal ministerstvo obrany a velení vojenského námořnictva o příslušné povolení. Tanky T-64B byly naloženy do trailerů 36. brigády, na palubě byl nezbytný bojový komplet a byli jsme připraveni vydat se s těmito trailery na cestu a dát bojovníkům, kteří obsadili Nejvyšší radu (Krymu) a radu ministrů ultimátum — musí složit zbraně a vzdát se, v opačném případě jsme byli připraveni zahájit střelbu přímo na cíl", řekl Selezňov. 

Avšak povolení k použití síly na Krymu Kyjev nedal.

„Jediný rozkaz zněl: Vydržte!", řekl Selezňov. A budoucí velitel vojenského námořnictva tak padl na tři dny do zajetí k místní domobraně a po tom, co byl propuštěn na svobodu, se vrátil na Ukrajinu.

3. července schválil ukrajinský prezident Petro Porošenko kandidaturu Ihora Vorončenka a jmenoval ho velitelem ukrajinského vojenského námořnictva. Kromě toho byla Vorončenkovi udělena hodnost viceadmirála.