Podle americké vojenské publikace Veterans today k „americké katastrofě“ došlo na hranici s Irákem. Jednotku „Nové syrské armády“, amerických a britských speciálních sil zničili militanti IS. Konvoj „Nové syrské armády", jehož součástí byly americké a britské speciální jednotky SAS se dostal do pasti před několika dny na hranici Sýrie a Iráku. Radikálové IS podle různých odhadů zabili až 80 vojáků; nejméně dva tucty včetně příslušníků amerických a britských speciálních jednotek byly zajaty.


Podle vojenské publikace Veterans today se americké úřady snaží zakrýt tuto „americkou katastrofu“ a „zpackanou operaci“.

Podle zpráv z médií k bitvě mezi ozbrojenci a speciálními jednotkami došlo nedaleko města Abu Kamal v Sýrii. „Řeč jde o zpackané operaci na irácko-syrské hranici. Toto selhání bezpečnostních služeb bylo snadné předpovědět, neboť plánování této operace se zúčastnili takoví spojenci jako Izrael, Turecko, Jordánsko a Saúdská Arábie, " poznamenal jedovatě časopis.

V důsledku střetu padly do rukou teroristů moderní americké zbraně, včetně komunikačních zařízení a vozidel.

V článku autor zdůrazňuje, že podle některých zpráv byly americké speciální síly v Sýrii konfrontovány s jimi vycvičenými bojovníky, což je důvod, proč radikálové tak snadno nastavili past. „Takže by nemělo být překvapením, jak IS zaútočil, když vezmeme v úvahu, že jeho bojovníci byli vycvičení podle nejlepších standardů amerických armádních speciálních sil, a utratily se na to desítky milionů dolarů," uzavřel autor.

V dubnu CNN oznámila, že americké ministerstvo obrany soustředilo v Sýrii 250 příslušníků speciálních jednotek, kteří se připojili k formaci syrské opozice, kterou Washington podporuje. Podle zdrojů stanice v  Pentagonu měli američtí experti pomáhat při osvobození Rakky.

Zdroj: pz.cz, veteranstoday.com