Jen před dvěma týdny propukl v jiné zemi ‚unie‘ jako je Německo obrovský skandál obviňující NATO z „válečného štvaní“, který ničil tu fiktivní povídačku o NATO jako o tom ‚nevinném‘, co pouze reaguje na zlovolné provokace Ruska. Navíc k tomu došlo spolu s tím, jak NATO urychluje své obkličování Ruska s vysláním britských vojáků do Estonska, kdy zároveň US vojáci operují v Lotyšsku a kanadští v Polsku, přičemž se navyšují bojové jednotky ve Středomoří…


NATO si našlo i novou záminku k válce, když stanovilo, že teď by mohlo mít opodstatnění napadnout Rusko, dojde-li k oznámení, že se členská země NATO stane obětí kybernetického útoku osobami ze země mimo NATO, jako je Rusko nebo Čína, že potom ustanovení Článku V o „kolektivní obraně“ NATO vyžaduje, aby se každá členská země NATO přidala k té členské zemi NATO, která se rozhodne vrátit úder útočící zemi.

Konkrétně NATO tvrdí, že protože to byli ruští hackeři, co zkopírovali e-maily Hillary Clinton z domácího počítače, tak tato akce kohosi z Ruska, kdo využil situace, když si ona privatizovala komunikaci US ministerstva zahraničí na svůj nezabezpečený domácí počítač, načež takto pak Rusové slídili v záležitostech US ministerstva zahraničí, které na tom byly uloženy, tak by to mohlo zakládat skutkovou podstatu ruského útoku proti Spojeným státům americkým, a to by, kdyby to US president vyhlásil za ruskou invazi do US, spustilo uplatnění NATO klauzule o vzájemné obraně, což by vyžadovalo, aby se všechny země NATO přidaly k US vládě a šly do války proti Rusku, když by se tak US vláda rozhodla.

Teď, jak odhalují Zaid Jilani a Lee Fang z The Intercept, penzionovaný generál US Letectva Philip Breedlova (ano, ironické jméno pro válečného štváče), donedávna nejvyšší velitel sil NATO v Evropě, kul soukromé pikle, aby obešel zdráhavost presidenta Baracka Obamy eskalovat vojenské napětí s Ruskem kvůli válce na Ukrajině v roce 2014, jak vyplývá ze zjevně hacknutých e-mailů z Breedloveho Gmailového účtu, které byly vystaveny ve zprávách webové stránky zvané DC Leaks (úniky z Washingtonu). 

Obama vzdoroval politickým tlakům od jestřábů v Kongresu a v ozbrojených silách, aby ukrajinské vládě poskytl smrtící pomoc, ze strachu, že když to udělá, tak to jen zvýší krveprolití a poskytne to ruskému presidentovi Vladimiru Putinovi ospravedlnění k ještě většímu vměšování do této země.

Během prezentací v Kongresu Breedlove ve věci situace na Ukrajině pozoruhodně odporoval Obamově administrativě, což vedlo k novinovým článkům o konfliktu mezi tímto generálem a Obamou.

Ale ty uniklé e-maily poskytují ještě dramatičtější obrázek o intenzivním černém kanálu lobbování za to, aby Obamova administrativa začala na Ukrajině zástupnou válku s Ruskem.

Breedlove v roce 2014 v sériích zpráv usiloval o schůzku s bývalým ministrem zahraničí Colinem Powellem s žádostí o radu, jak tlačit na Obamovu administrativu, aby zaujala daleko agresivnější postoj vůči Rusku.

„Mohu se mýlit, … ale nevidím, že by se WH opravdu ‚zapojil‘ do spolupráce s Evropou a s NATO. Upřímně si myslím, že máme ‚starost‘ … tj. je tu hrozba, že národ bude zavlečen do konfliktu,“ psal Breedlove v e-mailu Powellovi, který odpověděl přijetím pozvání, aby se sešli a toto dilema prodiskutovali. „Rád bych vaši radu na dvou frontách,“ pokračoval Breedlove, „jak tuto příležitost zasadit do správného rámce, když jsou celou dobu všechny zraky upřeny na ISIL, … a zadruhé, … jak to osobně zpracovat s POTUS.“ 

Breedlove se pokoušel administrativu ovlivnit přes několik kanálů, e-mailoval si s akademiky a s penzionovanými vojenskými činiteli včetně bývalého nejvyššího velitele NATO Wesley Clarka, aby mu pomohli prosadit jeho věc s dodávkami vojenské pomoci ukrajinským silám bojujícím s Rusy podporovanými separatisty.

„Myslím si, že POTUS na nás pohlíží jako na hrozbu, která se musí minimalizovat, … tj. nedostat mě do války???“ psal Breedlove v e-mailu Harlanu Ullmanovi, vedoucímu poradci Atlantické rady, když popisoval probíhající pokusy přimět Powella, aby mu pomohl ovlivnit Obamu.