Neočekávaný výsledek britského referenda o vystoupení z EU inspiroval příznivce požadavku vystoupení Texasu ze svazku Spojených států, napsal The New York Times. V sociálních sítích začali aktivně propagovat hashtag #Texit (analogicky s britským Brexitem). Uživatelé Twitteru vyzývají guvernéra Grega Abbotta, aby přijal příslušné opatření, jež doprovázejí mapou USA bez Texasu. Vůdce „Texaského nacionalistického hnutí" Daniel Miller prohlásil, že iniciativu na oddělení státu od USA podporuje 250 tisíc lidí.


Přes Twitter pravidelně informuje guvernéra Abbotta o připravenosti uskutečnit k této věci referendum.

„Dobré ráno, Gregu Abbotte. Jsme připraveni hlasovat o #texitu. Proč to zpoždění?" píše Miller.

New York Times konstatuje, že pod vlivem Brexitu se ocitl i americký stát Nová Anglie. Obyvatelé Manchesteru (stát New Hampshire) demonstrovali za požadavek NHexitu. Hnutí za osamostatnění státu Vermont rovněž ohlásilo zvýšený zájem ze strany občanů po britském referendu.

Nicméně Texas nemá žádné formální důvody pro opuštění Spojených států, zdůrazňuje deník. V roce 2013 Bílý dům v připomínkách k petici pro oddělení Texasu uvedl, že američtí otcové-zakladatelé neposkytli v Ústavě možnost vystoupení ze Spojených států .

Texas byl v letech 1836-1845 nezávislý stát, oddělený od Mexika během války za nezávislost. V roce 1845 republika Texasu hlasovala pro připojení ke Spojeným státům a se stala se jejím 28. státem.

Zdroj: pz.cz, newyorktimes.com