Vojenské námořnictvo USA a sjednocená flotila NATO považují ruské ponorky a raketové systémy „bubliny A2/AD“ za nejvíce nebezpečné zbraně Ruska, píše magazín The National Interest. „Rusové staví určité množství neviditelných diesel-elektrických ponorek a rozmísťují je po perimetru (evropského) pole," řekl v rozhovoru pro magazín vice-admirál amerického námořnictva James Foggo, který velel námořním cvičením sil NATO na cvičení Baltops-2016.


Největší pozornost vice-admirál věnoval ruským ponorkám s raketami s plochou dráhou letu projektu 885 Jaseň. První loď k-560 Severomorsk se již nachází v aktivní službě u Severní flotily.

„Tato ponorka zanechává velmi silný dojem. Pokud se pozorně podíváme na strukturu ruské flotily, kam byly vrženy výzkumné a inženýrské zdroje, tak si všimneme, že největší úsilí směřuje na rozvoj podvodních sil," myslí si Foggo.

Ruské ponorky jsou jedna z největších hrozeb ze všech, se kterými se americké námořnictvo může na Zemi střetnout, souhlasí s vice-admirálem jeho poradce, analytik Centra analýzy námořních sil (Center For Naval Analyses, CNA) Elerik Fritz.

I Fritz i Foggo jsou nicméně přesvědčeni, že Západ si zachovává „asymetrickou převahu" ve zbraních nad Ruskem, nehledě na modernizaci podvodní flotily, ovšem tato převaha může rychle roztát, pokud tempo rozvoje ruských ponorek předežene rychlost zdokonalování západních protiponorkových zbraní.

„Nesmíme dovolit, aby se to stalo, proto musíme pokračovat ve vývoji, abychom si zajistili technologickou převahu našich lodí, učinit je méně pozorovatelné a více vyzbrojené. Pokud chceme pokračovat v zadržování (Ruska), musíme na tyto výzvy odpovědět," předpokládá James Foggo.

Američtí vojáci považují „ruskou hrozbu" za komplexní — výše zmíněné ponorky jsou součástí systému protivzdušné obrany Severní flotily, kde se také využívají komplexy S-400, protilodní rakety s plochou dráhou letu a pobřežní raketové systémy Bastion. Tyto a další druhy zbraní patří do takzvané bubliny A2/AD (omezení a blokování přístupu), která znesnadňuje alianci v regionu manévrovat, dodal Foggo.