Spolupracovníci Ministerstva zahraničních věcí USA vyzvali v dopise vedení útočit na vládní vojska Sýrie podle „jugoslávského scénáře“, píší noviny New York Times, ke kterým se dostal text dokumentu. Minulý týden vešlo ve známost, že padesát úředníků amerického Ministerstva zahraničí podepsalo memorandum určené pro vnitřní použití s výzvou začít bombardovat oficiální damašské síly. Označují to za jediný způsob boje s Islámským státem (v Rusku zakázán) a dosáhnutí míru v Sýrii.


Tiskový mluvčí úřadu John Kirby potvrdil fakt existence výzvy, ovšem nedodal žádné další detaily, pouze řekl, že vedení se memorandem zabývá.

„Vidíme smysl v aktivnější roli USA v Sýrii na základě rozumného využití útočných zbraní a zbraní ze vzduchu, což by mohlo pomoci a podpořit více cílevědomý a agresivní diplomatický proces pod vedením USA," je psáno v dopise, který noviny citují.

V komentářích novin k dokumentu se vysvětluje, co se rozumí pod pojmem „útočné zbraně", konkrétně se jedná o rakety s plochou dráhou letu, které mohou být vystřelovány z velké vzdálenosti, což neumožní vojskům syrské vlády odpovídat na tyto údery. Právě takovým způsobem jednala koalice NATO v čele s USA během operace v Jugoslávii v roce 1999. Ta přinutila vládu země začít politický dialog, jenž skončil vyhlášením nezávislého Kosova.

„Někteří říkají, že toto srovnání je nekorektní kvůli aktivní účasti Ruska a Íránu v této válce (v Sýrii) a předpokládají, že tyto země mohou zesílit svoji podporu syrských vojsk, aby neutralizovaly jakékoli americké útoky," okomentoval dokument žurnalista NYT Max Fisher.

Celkem je v dopise spolupracovníků Ministerstva zahraničí USA deset bodů, v každém z nich je jmenována odůvodněná nutnost útočit na syrskou vládu, aby bylo dosaženo ukončení občanské války v zemi, řešení humanitárních problémů, návrat běženců a také realizován boj s organizací Islámský stát. Poslední bod se vysvětluje tak, že údery USA zastaví útoky syrských vojáků na opoziční síly, které se budou moci koncentrovat na boj s IS.

Ve spojení s tím Fisher připomíná, že v Sýrii existuje velké nebezpečí, že rozličné opoziční organizace mohou začít v této situaci bojovat o moc.

„To se odehrálo v roce 1992 v Afghánistánu, když povstalci, kteří porazili vládu, začali mnohaletou občanskou válku mezi sebou a také v Libyi v roce 2011," píše žurnalista.

Kriticky také hodnotí návrh autorů dopisu vytvořit v Sýrii bezletovou zónu. „Dopis neodpovídá na otázku, zda bude bezletová zóna platná i pro ruská letadla a jak se Washington chystá ji zavést bez risku velkého konfliktu (s Ruskem)," komentuje Fisher.

Celkově, říká, je dopis charakteristický tím, že se v něm nenacházejí důležité problémy, jejichž řešení je nezbytné pro skončení konfliktu v Sýrii.

„Nemluví o tom, jak odstranit hluboké neshody dokonce i mezi spojenci o tom, jak má vypadat mírová dohoda. Nepodává právní osnovu pro válku proti Sýrii, kterou Rusko, bezpochyby, blokuje v OSN. Nehovoří o tom, jak odstranit Asada, aniž by se rozpadla syrská vláda. Dopis pravděpodobně popisuje zklamání, nebo dokonce rozhořčení z nynější politiky, než aby navrhoval konkrétní alternativy," píše autor New York Times.

Dopis úředníků Ministerstva zahraničních věcí USA kritizovali v Moskvě. Ministerstvo zahraničí Ruska vyjádřilo naději, že Washington nezopakuje chyby, kterých se dopustil dříve v Iráku a v jiných zemích, kde se Západ pokoušel řešit vnitřní problémy silou.