Na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě vyslovil Ruský prezident souhlas s tím, že je Amerika toho času jediná supervelmoc. V USA na tento výrok čekali jako na Boží smilování dvacet let. Proč tedy, panuje v Bílém domě místo radostného křepčení ticho, rušené jen tlumeným zvukem hryzání nehtů? „Amerika je k dnešnímu dni jediná supervelmoc – my s tím souhlasíme a jsme připraveni pracovat, ale pouze za jedné podmínky – za žádných okolností se USA nemá co vměšovat do věcí jiných zemí, zejména pokud jde o vzájemné vztahy Ruska a Evropy. Není žádoucí nikomu určovat jak má žít a co má dělat“, konstatoval prezident Ruské federace Vladimír Putin.


Česky řečeno, ruský prezident nabídl laskominu, a ten hvězdopruhý otesánek otevřel pusu a ignoroval ve své nadřazenosti skutečnost, že tento pamlsek zdobí lehce laxativní višnička. Umístěná určitě jen proto, aby ta obří porce laskavosti neležela poutníkům z Bílého domu dlouho v žaludku.

A co z toho vyplývá? Považujete se Američané za supervelmoc? Pak se ale nesmíte vměšovat do záležitostí jiných zemí? Kdo ví něco o USA, pochopí, že podmínka je tak nepřijatelná, takže… (nezbývá, než se statutu supervelmoci zříct). Což opět není pro USA myslitelné.

Co z těch dvou variant si budou moct USA dovolit? Jak z toho vykličkují? Protože v tuto chvíli už je jasné, že obojí mít nemohou a nebudou. A aby toho nebylo málo, prezident Putin se pořádně opřel i do americké demokracie.

„Spojené státy učí všechny své vlastní demokracii. Ale mají snad ony demokratické volby? Vždyť už dvakrát tam zvítězil kandidát na úřad prezidenta, který získal méně hlasů od obyčejných voličů, a to jen díky převaze hlasů volitelů, za nimiž ovšem stálo podstatně méně hlasů reálných voličů. „Udělejte si pořádek nejprve u sebe“, navrhnul ruský lídr.