Kyle Mizokami, analytik The Week, se domnívá, že vojenský konflikt Ruska a NATO může skončit jadernou válkou. Není to tak dávno, kdy Michael Carpenter, zástupce náměstka ministra obrany USA pro záležitosti Ruska, Ukrajiny a Euroasie, vystoupil v kongresu s projevem, během něhož souhlasil se závěry výzkumných pracovníků strategického centra, že Moskva může okamžitě porazit NATO a obsadit Pobaltské země během několika dnů.


V referátu se mluví nejen o zeměpisné převaze Ruska, která mu pomůže nečekaně útočit, ale i o značné početní převaze: země má k dispozici 46 batalionů, proti nimž stojí pouze 11 baltských, uvádí se v článku.

Autor článku připomíná, že v teorii vedení války je početní převaha 3:1 považována za důvod počítat s vítězstvím. V současné době je v Pobaltí tento poměr vyšší než 4:1. V případě reálné válečné hrozby mohou země NATO vyslat na pomoc maximálně osm batalionů. Kromě toho má NATO v plánu umístit ještě čtyři tankové a mechanizované bataliony na východních hranicích aliance.

Dalším důvodem obav ve štábu NATO je rozsáhlá modernizace Ozbrojených sil RF, která začala v roce 2014. Jejím základem se stala výměna 70 % zastaralé sovětské techniky za novou do roku 2020. Plánuje se také věnování větší pozornosti profesionální přípravě kádrů, píše The Week. 

Na závěr Mizokami píše, že největší hrozba pro NATO nespočívá v možné porážce Ruskem, ale v tom, že konflikt může přerůst v jadernou válku v plném rozsahu. Pokud budeme předpokládat, že Moskva začne prohrávat, tak v tom případě může použít taktickou jadernou zbraň, což bude mít za následek další vystupňování.