Nejnovější stíhačka páté generace Suchoj T-50 by se měla vznést do vzduchu s veškerým potřebným vybavením na palubě 20. června v Komsomolsku na Amuru, uvedly noviny Izvestija. Spojená letecká a konstrukční korporace (KLA), která vyvíjí tento stroj, již připravuje předběžnou dohodu o výrobě počáteční skupiny složené z jedné letky (12 letadel) pro dodávku Vzdušným a kosmickým silám, napsal deník.


„Právě příchodem těchto bitevniků lze říci, že T-50 jako bojová jednotka našla reálnou podobu a je připravena pro sériovou výrobu ve prospěch armády," uvedl zdroj blízký KLA.

Podle zdroje, letovou zkouškou projde již osmý stroj – čtyři další jsou v různém stádiu montáže v leteckém závodě  v Komsomolsku na Amuru (KnAAZ). Před rokem se plánuje dokončit letové zkoušky i u těchto letadel.

V ruských vzdušných sil Viktor Bondarev řekl, že nové dodávky letadel začnou příští rok. Přesné termíny budou oznámeny po podpisu smlouvy mezi KLA a Ministerstvem obrany, který je naplánován na podzim.

Podle vedoucího Centra pro analýzu strategií a technologií Ruslan Puchova je nová ruská stíhačka přímým konkurentem americké F-22 Raptor (podle odborného tisku i F-35), ale ruským inženýrům se podařilo vytvořit bitevnik mnohem levněji.

T-50 (PAK FA – Suchoj PAK FA) je ruský víceúčelový stíhací letoun páté generace. Letadlo se má vyměnit v letectvu stíhačku Su-27. Předpokládá se, že do roku 2020 bude armáda obdrží 55 kusů této generace stíhacích letadel.