Ministerstvo obrany Ruska se chystá vybavit pozemní raketové komplexy S-400 a S-500 „neviditelnými kontejnery“, které vojenskou techniku ochrání před odhalením vzdušným průzkumem protivníka, píší Izvestija s odkazem na zdroj na ministerstvu. „V tomto roce plánujeme dostat kontejnery určené konkrétně pro nejnovější protivzdušné a protiraketové systémy, včetně S-500," cituje Izvestija slova úředníka.


Ministerstvo obrany pracuje na vývoji nového vybavení už po dobu několika let. Část kontejnerů se nyní produkuje sériově, ostatní musejí projít zkouškami, řekl zdroj.

Přestože se „neviditelné" kontejnery svým vzhledem neliší od obyčejných mobilních kontejnerů, v jejich stěnách se nachází speciální pokrytí a vybavení, které zabraňuje šíření elektromagnetického záření. V některých kontejnerech se mohou kromě techniky nacházet i lidé, vysvětlil zdroj.

Neviditelnými kontejnery se budou, podle slov představitele Ministerstva obrany, přednostně vybavovat systémy spojení, radiolokační stanice, komplexy rádio-elektronického boje a velitelská stanoviště.