Válka nervů v severovýchodní Asii sílí. Pchjongjang znovu upozornil Soul na to, že válka na Korejském poloostrově může být zahájena prakticky kdykoli. A japonské úřady už po druhé mylně informovaly o startu rakety KLDR. Na tomto pozadí navrhl předseda zahraničního výboru ruské Státní dumy Alexej Puškov variantu oslabení napětí kolem KLDR – telefonát prezidenta USA Baracka Obamy severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi.


Kdyby Barack Obama zatelefonoval Kim Čong-unovi, pak by alespoň něčím ospravedlnil svou Nobelovu cenu míru, soudí Alexej Puškov. Je přesvědčen, že Kim Čong-un by rád s konfliktem skoncoval, ovšem tak, aby přitom vypadal důstojně.

Zatím k tomuto cíli Pchjongjang směřuje za doprovodu výbojné rétoriky. Ve čtvrtek znovu upozornil Soul, že armáda KLDR je, bude-li to třeba, schopna zasadit raketový úder po nepříteli.

Napětí kolem KLDR vystupňoval druhý falešný poplach vyhlášený v Japonsku během posledních dvou dnů. Byla tam omylem rozšířena zpráva o startu balistické rakety KLDR. Reakce japonských vojenských činitelů mohla docela klidně vyprovokovat odvetné akce Pchjongjangu. Expert z ruského Ústavu ekonomiky Georgij Toloraja nevylučuje lokální konflikt mezi Severem a Jihem Korejského poloostrova:

[quote align="center" color="#999999"]

Očekávám nějaké srážky na hranici nebo v aquatoriu Žlutého moře, nebo snad nějaké záškodnické akce, které vyvolají lokální konflikt, ten ale v rozsáhlou válku nepřeroste.[/quote]

Krize kolem KLDR uzrála na pozadí americko-jihokorejských vojenských manévrů. Ty také v mnohém provokují výbojnou rétoriku Pchjongjangu, soudí expert z Ústavu orientalistiky Alexandr Voroncov:

[quote align="center" color="#999999"]

Seveřané se netají určitými obavami: buď se jedná o běžná, každoročně pořádaná vojenská cvičení, nebo je to příprava na reálné bojové akce. Aby bylo zabráněno nejhoršímu scénáři, objevují se hrozivá varování – nás se nikomu nepodaří zastrašit, a když válka vypukne, budeme bojovat až do konce.[/quote]

Přední jihokorejské veřejné organizace vyzvaly úřady, aby urychleně zahájily jednání s KLDR. Pomoc jim je ochotna poskytnout Asociace států Jihovýchodní Asie. Indonésie, která je členem ASEAN, se rovněž snaží na své úrovni pomoci Pchjongjangu a Soulu zahájit kontakty za účelem snížení napětí.

Ve Washingtonu ale počítají s tím, že svého silného vlivu na KLDR využije Čína a pomůže překonat krizi. Všimli si tam vzrůstajících obav Pekingu v souvislosti s negativním účinkem nerozvážného chování Pchjongjangu.

Ministři zahraničních věcí zemí G8 zatím pohrozili Pchjongjangu dalšími sankcemi v případě dalšího startu rakety. Testovou zkoušku balistické rakety o středním doletu očekáváme před 15. dubnem. V tento den se bude v Severní Koreji slavit 101. výročí narození Kim Ir Sena – zakladatele KLDR.

Další články k tématu:

Zdroj:  czech.ruvr.ru