Zkušební verze ruského bojového letounu šesté generace vykoná první let do roku 2025, informoval ředitel administrativy programů vojenského letectva Sjednocené letecké korporace (OAK) Vladimir Michajlov. „Zkušební verze letounu šesté generace vykoná zkušební let před rokem 2025. Podle našich plánů vzlétne ne déle než za dva tři roky po roce 2020," cituje TASS Michajlova.


Bývalý vrchní velitel ruského letectva také vypověděl, že tvar perspektivního letounu je už určený.

„Bude hypersonický s rychlostí několik Machů, jednomístný, pro protivníka neviditelný, super-manévrovatelný, víceúčelový, vyrobený bude z kompozitních materiálů. Letoun bude mít kabinu, přičemž bude schopný létat jak s pilotem, tak i bez něj. To znamená, že v sobě sjednotí pilotovanou a bezpilotní variantu," řekl představitel OAK.

Připomeneme, že před několika měsíci vrchní velitel Vzdušně-kosmických sil Ruska Viktor Bondarev informoval, že v Rusku se pracuje na pilotované a bezpilotní variantě letounu šesté generace. Tehdy vice premiér Ruska Dmitrij Rogozin rovněž informoval o tom, že konstrukční kancelář Suchoj přestavila první návrhy stíhačky šesté generace.

    Zdroj: rt.com