S tím, jak se Řecko potýká s rebelií penzistů a stojí před platbou 780 milionů € MMF splatnou k 12. květnu, teď opravdu stojí zády ke zdi. V úterý zjevně Aténám došla hotovost, což vyvolalo 8 hodinové zpoždění výplat penzí, po kterém někteří penzisté odešli od bankomatů s prázdnýma rukama. To se se zlou potázalo u důchodců této země, kteří údajně rozvrátili zasedání správní rady státního penzijního fondu a dožadovali se toho, aby se rezervy hotovosti nepřeváděly k centrální vládě, jak to nařizuje dekret vydaný minulý měsíc.


 Teď premiér Tsipras s přeskupeným vyjednávacím týmem (pro nějž je charakteristické méně Varoufakise a více vyjednávání) spěchá, aby uzavřel dohodu o reformách, která umožní věřitelům této země uvolnit peníze výkup z dluhů, které Atény potřebují na splátku dluhů… no, aby zaplatily svým věřitelům (prozatím tedy pomineme tu logiku argumentace kruhem).

Více od Bloomberg :

[quote align="center" color="#999999"]

Ač rozhovory v posledních dnech nabyly na tempu, tak ty dvě strany pořád ještě zkouší překlenout rozdíly ohledně váznoucích reforem. Není dosud jasné, zda dojde k dostatečnému pokroku, aby se povedlo dohodu uzavřít včas k plánované schůzi ministrů financí euro-oblasti 11. května, varovali někteří činitelé.

„Tvrdě teď pracují, a to je to, čeho jsme dosáhli,“ řekl reportérům v Haagu holandský ministr financí a president Eurogrupy Jeroen Dijsselbloem. „Nakonec ale čekáme jen na výsledek, a tak daleko ještě nejsme.“

Řecký ministerský předseda Alexis Tsipras řekl ve čtvrtek svému kabinetu, že věří v uzavření dohody, i když jeho vláda vyslala ohledně své ochoty souhlasit s reformami požadovanými podle výkupu z dluhů v hodnotě 240 miliard euro protiřečící si signály. Řecko stojící před splátkami dluhů celkem obnášejícími 1 miliardu eur Mezinárodnímu měnovému fondu 6. května a 12. května doufá, že do příštího týdne dojde k dostatečnému pokroku v rozhovorech, aby to umožnilo Evropské centrální bance obnovit bankám se zaškrcenou hotovostí v této zemi přístup k likviditě…

Dijsselbloem řekl, že je příliš brzy, aby se mohlo říci, zda rozhovory s Řeckem dosáhly bodu obratu. Ač poté, co Tsipras přeskupil vyjednávací tým s odstavením ministra financí stranou, k pokroku došlo, tak je pořád ještě dlouhá cesta k tomu, abychom se dostali k podstatě, řekla osoba obeznámená s touto záležitostí, žádající, aby nebyla jmenována, protože tyto rozhovory jsou soukromé.

Tento činitel řekl, že ekonomická očekávání řecké vlády jsou velice optimistická, což ztěžuje odsouhlasení rozsahu opatření fiskálních změn, které tato země musí přijmout, aby dosáhla cílů podle podmínek svého výkupu z dluhů. [/quote]

I přes pokusy obou stran šířit atmosféru optimismu, chmurná realita vypadá tak, že se Řecko pokouší až do hořkého konce držet se svých „červených linií“ slibů z volební kampaně jako praktických a reálných, přičemž ekonomické utrpení řeckého obyvatelstva zaujalo u Syrizy trvalé místo na zadní sedačce a ta si touží podržet nějakou tu politickou legitimitu, která jí v této zemi ještě zbyla. Mezi tím někteří činitelé teď už naznačují, že i kdyby bylo tento víkend dosaženo dohody, tak prostě není šance, aby Atény provedly tu platbu, která je MMF splatná 12. května.

Od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

I kdyby bylo dosaženo dohody mezi Řeckem a mezinárodními věřiteli, tak to bude trvat týdny, než se zaplatí příští tranše, hlásí Handelsblat s odkazem na lidi, co mají blízko k vládě.

Řecká vláda doufala, že 12. května zaplatí MMF asi 750 milionů euro s pomocí mezinárodních věřitelů: Handelsblatt

A to je „úplně absurdní“ myslet si, že ty peníze k nim do té doby budou převedeny jako „prioritní akce“, v Řecku by to vyžadovalo schválení řeckým parlamentem, i kdyby došlo k dohodě: Handelsblatt [/quote]

A teď jsou tu Atény, které zjevně znovu přijímají ten teď už slavný vyjednávací přístup „ taxikáře“.

  • ŘECKO POTŘEBUJE DOHODU S VĚŘITELI CO NEJRYCHLEJI: MLUVČÍ
  • ŘECKO PŘI VYJEDNÁVÁNÍ DORŽÍ SVÉ ČERVENÉ LINIE: MLUVČÍ VLÁDY

A tak zatímco záležitosti nevypadají nijak zvlášť slibně, co se týče vyhnutí se bankrotu Řecka jen za 10 dnů, tak Atény vždy ještě mohou hrát s kartou válečných reparací.

Od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Německý president Joachim Gauck v pátek vyjádřil podporu pro požadavky Atén na reparace za nacistickou okupaci Řecka za Druhé světové války, i když vláda v Berlíně tyto nároky opakovaně odmítla.

Gauck, který má v Německu jen málo reálné moci, zato však má zálibu v porušování konvencí, v interview vydaném v sobotu novinami Seuddeutsche Zeitung řekl, že Německo by mělo svou historickou odpovědnost k Řecku uvážit.

„Nejsme jen lidé, kteří žijí v tomto dni a v tomto věku, ale jsme také potomky těch, kdo za sebou v Evropě během Druhé světové války zanechali stopu zkázy – mezi jinými místy i v Řecku, o čemž jsme hanebně nechtěli tak dlouho vědět,“ řekl Gauck.

„Pro historicky uvědomělou zemi, jako je ta naše, by bylo správnou věcí, kdybychom uvážili, jaké by tu mohly existovat možnosti reparací.“

Řecký požadavek na 278,7 miliardy eur reparací za brutální nacistickou okupaci doléhal převážně k hluchým uším, ale někteří právní experti říkají, že by mohl mít zákonnou oporu.

Mnozí Řekové obviňují z těch tvrdých zbídačujících opatření a z rekordní nezaměstnanosti, která následovala po těch dvou mezinárodních výkupech z dluhů obnášejících celkem 240 miliard euro, Německo jako hlavního věřitele.

A ač německý ministr hospodářství a vicekancléř Sigmar Gabriel nedávno prohlásil řecké nároky na reparace za „stupidní“, tak Merkelová před výročím WWII nasadila smířlivější tón:

Němci „mají zvláštní odpovědnost jednat s vědomím toho, co jsme napáchali za nacismu, a s citlivým a chápavým přístupem k tomu.“

„Jak vidíme v debatě v Řecku a i v dalších evropských zemích, tak nemůžeme nakreslit tlustou čáru za minulostí.“

„Plně chápu, že v jiných zemích dlouho přetrvávají nezhojené rány a obavy.“ [/quote]

Jak jsme uvedli už minulý měsíc, očekává se, že Řecko bude tuhle záležitost zas a znova vytahovat pomocí všech prostředků, co má po ruce. Dokud se nerozhodne tento problém vyřešit u soudu.

Co se týče Němců, to vypadá, že tohle téma nijak brzy nepomine.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com