Syrský prezident Bašár Asad nazval režim tureckého lídra Recepa Tayyipa Erdogana fašistickým a syrské město Aleppo poslední nadějí tureckého prezidenta na realizaci „islamistického“ projektu. „Turecko dovoluje teroristům otevřeně překračovat hranici a dostat se na území Sýrie. Erdogan dovolil tisícům teroristů proniknout do Aleppa. V politice se chová jako darebák a hašteřivec," řekl Asad v projevu k nové sestavě parlamentu.


Podle jeho mínění, „všechny Erdoganovy myšlenky byly zaměřeny na Aleppo, ale nyní se jeho sny rozplynou jako kouř."

„Situace v zemi je díky příměří taková: krveprolití bylo většinou zastaveno, v důsledku čehož byla uzavřena příměří, a to umožnilo dosáhnout řady vítězství ve válce, včetně osvobození Palmýry," prohlásil Asad.

Přitom poznamenal, že země podporující terorismus chtěly podkopat základy Sýrie.

„Plánovaly útok na ústavu a její nahrazení režimem založeném na konfesním rozdělení. Takový režim přemění občany jedné země v nepřátele a soupeře, kteří si hledají spojence," řekl Asad.

Od března 2011 trvá v Sýrii ozbrojený konflikt, v kterém, podle dat OSN, zahynulo přes 220 tisíc lidí. Vládní armádě čelí oddíly ozbrojenců patřících k různým útvarům. Nejaktivnější jsou teroristické fronty Islámský stát a Džabhat an-Nusrá (syrská jednotka Al-Káidy, obě zakázané v Rusku).