Spojené státy požádaly Rusko, aby v Sýrii zastavilo vedení náletů proti teroristům Fronty Al-Nusra, říká ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Americké činitele přiměl k předložení této žádosti strach o US podporované militanty bojující s vládou syrského presidenta Bashara al-Assada, řekl v pátek v televizním projevu Lavrov.


„Říkají nám, abychom na ně (al-Nusru) nepálili, protože hned vedle nich je ‚normální‘ opozice,“ řekl Lavrov. „Ale taková opozice musí opustit teroristické pozice, jak jsme se na tom už dávno dohodli.“


Ministr zahraničí Sergej Lavrov 25. května 2016 zodpovídá otázky novinářů (AFP photo)

Ministr zahraničí uvedl, že Rusko s US vedou úzké diskuse o způsobech zabezpečení příměří v Sýrii s dodatkem, že boj proti skupinám takfiristických teroristů Daesh a al-Nusra by měl být vrcholnou prioritou.

I přes US a Ruskem zprostředkované „zastavení nepřátelství“ v Sýrii, které začalo platit 27. února, boje v konfliktem zachvácených částech země nadále zuří, a to zvláště kolem města Aleppo.

Syrská vláda toto příměří přijala pod podmínkou, že vojenské úsilí bude pokračovat proti Daesh a al-Nusra, stejně jako proti dalším OSN jako teroristické skupiny určeným seskupením, která nejsou v této dohodě zahrnuta.

Rusko sice nejdříve stanovilo termín pro US podporované militanty, aby se stáhli z oblastí okupovaných al-Nusra, pak jim ale na stažení dalo ještě více času.

Fronta al-Nusra od března zrekrutovala 3 000 nových militantů včetně teenagerů v porovnání s 200 až 300 měsíc před tím, oznámili podle AP tzv. Syrští pozorovatelé lidských práv.

Jiné zdroje říkají, že k této teroristické pobočce al-Kaiídy se přidaly stovky lidí žijících v táborech pro vyhnance v severních částech u Turecka.

Al-Nusra a další Takfirističtí teroristé drží většinu severozápadní provincie Idlib a části sousední provincie Aleppo.

Loni Pentagon zahájil program „vycvičit a vybavit“ za 500 milionů $ k výcviku a vyzbrojení asi 5 400 militantů ročně jako zástupné pozemní síly v Sýrii, ale vyneslo jim to jen malý kádr necelých 200 militantů, co jim zbyli, než to oficiálně rozpustili.

Tyto síly jsou teď údajně cíli ruských náletů v této arabské zemi, které začaly na žádost Damašku loni v září.

Sýrie je zachvácena ze zahraničí podporovaným řáděním militantů už od března 2011. Podle zvláštního vyslance Spojených národů pro Sýrii Staffane de Mistury bylo v tomto konfliktu zabito více než 400 000 lidí.

Zdroj: globalresearch.ca