Důvod je jednoduchý. Nejsou na hlavu padlí. Sergej Skripal, jak známo, předával při svém pobytu v Anglii britské M16 tajné informace o ruských špionech, a Moskva ho za to v roce 2004 odsoudila na 13 let do vězení. Ale po šesti letech, to je v roce 2010, dostal Skripal milost a Moskva ho vyměnila za ruské špiony uvězněné v USA. Skripal se tedy ocitl znovu v Anglii – a to, co snad ještě lidem z M16 dosud nedopověděl, měl možnost dopovědět jim nyní.


Jistě, takováto historka o ukojení zrady vraždou zrádce by obstála v akčním filmu o gangsterech v Chicagu, ale co pohledává ve světě nejvyšší mezinárodní politiky, v níž se co nejúzkostlivěji dbá na to neudělat jediný chybný krok, protože světová veřejnost právě tohle co nejbedlivěji sleduje a hodnotí? A potřísnit si ruce vraždou se přece logicky rovná sebevraždě.

Takže bráno z tohoto hlediska a při uplatnění logiky i při zodpovězení otázky Cui bono, můžeme vinu Ruska na Skripalově otrávení s dobrým svědomím vyloučit.

Ale pozor! Položme si znovu otázku Cui bono a posuďme, komu tedy Skripalovo otrávení skutečně slouží? A vraťme se v té souvislosti zpět k Mayové a Tillersonovi, kteří naplněni vírou, že lidé na Západě jsou svými médií už natolik zpitomělí a tudíž neschopní položit si ani jednu ze shora uvedených otázek, si zcela samozřejmě dovolují obviňovat z pokusu zabít Skripala Rusy a mezi řádky spojovat tento zločin přímo s prezidentem Putinem.

Proč? Protože nejen poněkud nejasný obraz Ruska, ale i obraz konkrétního živého člověka, který na čele toho Ruska stojí, je dobré a výhodné před tváří světa pošpinit.

Takže ještě jednou se zeptejme Cui bono - a odpověď k nám přijde sama.

(A že mě tak napadá cosi mimo shora uvedený velký prostor. Uplatňuje se Cui bono v míře dostatečné na Slovensku? A když ano, kampak ukazuje? Komu ony vraždy dvou lidí v současné chvíli slouží? Vy nevíte?)

Lubomír Man