Tajná služba Ukrajiny míní, že za teroristickými činy, které jsou připravované ve Francii v době Euro 2016, je ruská stopa, uvedl šéf SBU Vasil Hrycak. Politický stihomam "důkazu" vychází z toho, že měl být do toho zapleten občan Ukrajiny.  „Verze o ruské stopě se objevily na samém konci, když mezi ním (zadržovaným Francouzem Ukrajinou), a těmi, s nimiž se stýkal, jako součást speciální operace organizované SBU, navrhl několik tisíc eur na to, aby občan Ukrajiny převezl tento náklad do Evropy. To je klíčovým bodem.


To je důvod, proč věříme, že to může být „hra" ruské speciální služby," sdělil podle agentury Interfax šéf SBU na briefingu v Kyjevě. Je zvláštní, že česká média tento pěkný příklad "agresivního Ruska" neuvedla.

Nedávno šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov prohlásil, že „krvavy teror rozpoutaný na východě země, a teroristické útoky v Turecku, Paříži a Bruselu – má  stejné režiséry", a tím je Rusko.

Podle něj policisté SBU provedli operaci, která vyústila v prevenci území Francie před sérií útoků v průběhu fotbalového mistrovství Euro-2016. „SBU byla schopna zabránit sérii 15 teroristických útoků, které byly plánovány ve Francii během Eura-2016, které začne 10. června," pochvílil se bez bližšího Hrycak.

Dříve francouzská média uvedla, že francouzský občan, který údajně měl naplánovat útoky v předehře k Euro 2016, byl zadržen na ukrajinsko-polských hranicích s arzenálem zbraní a výbušnin.

Hrycak tvrdí, že podle šetření bylo Francouzi předáno 5 pušek AK, více než 5000 nábojů. Dvě  RPG a 18 gránátů pro ně, 125 kilogramů TNT, 100 rozbušek. „Myslím, že není třeba vysvětlovat, co by mohlo být zničeno v případě 125 kg výbušnin, dodal," řekl.

Podle něj byl francouzský občan zadržen 21. května na Jagodynském kontrolním stanovišti na hranicích s Polskem.

Je celkem obvyklé, že za vším špatným na Ukrajině stojí podle ukrajinských politiků a médií Rusko. Ukrajinská tajná služba SBU se velmi ochotně zapojuje do propagandistického boje. Někdy ale až za hranu zdravho rozumu.

    Zdroj:  interfax.ru, pz.cz