Poslanec Evropského parlamentu a kandidát na polského prezidenta Janusz Korwin-Mikke učinil celou řadu senzačních a velice otevřených přiznání. Prohlásil například, že odstřelovači, kteří stříleli do příslušníků pořádkových orgánů a lidí protestujících na náměstí Nezávislosti, se trénovali v Polsku. Politik tak v podstatě přiznal existenci třetí síly v konfliktu, který se Kyjev snaží líčit jako konfrontaci Janukovyče a jeho okolí s ukrajinským lidem, který projevil přání svrhnout okrádající ho úředníky a oligarchy.


Podle slov polského politika zastřelili provokatéři na náměstí Nezávislosti desítky demonstrantů a milicionářů, aby podnítili nepokoje. Přitom sám Viktor Janukovyč ani Vladimir Putin nemají s těmi událostmi nic společného, shrnuje Korwin-Mikke. Do určité míry tak zbavuje půdy pod nohama kyjevské úřady a jejich ochránce tím, že je připravuje o hlavní argument. Neexistovalo žádné lidové povstání, byl to ozbrojený státní převrat, chladnokrevně naplánovaný a do všech detailů propracovaný. Byla to akce, kterou Barack Obama označil za zprostředkovatelskou misi Ameriky při předání moci od Janukovyče těm správným lidem, které USA potřebují.

V podstatě by na toto prohlášení polského politika mělo evropské politické společenství nějak reagovat. To, co říkal, je přece moc důležité.

Kromě toho učinil polský politik ještě řadu zajímavých přiznání. Řekl například, že by byl rád, kdyby Ukrajina byla nezávislá, současně ale co nejslabší. A důvodem zapojení Varšavy do ukrajinské krize bylo přání získat přízeň Washingtonu. Stali jsme se tedy svědky záviděníhodné upřímnosti, která je vlastní spíš začínajícím politikům, mezi které ovšem Janusz Korwin-Mikke nepatří.

V Polsku se mají brzy konat volby a každý bojuje za voliče. Dost podivné je z hlediska současného politického kontextu to, že u celé řady kandidátů naprosto postrádáme protiruskou rétoriku. Další uchazečka o nejvyšší státní post Magdalena Ogóreková slíbila, že bude napomáhat zrušení sankcí uvalených na Rusko a navazování normálních vztahů mezi oběma zeměmi. Její rating je zatím poměrně nízký, stoupenců má ale stále víc. Mimo jiné i díky akcím Kyjeva, který označil banderovce, mající na svědomí smrt nejméně sta tisíc Poláků, za hrdiny a obránce Ukrajiny.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com