Velká Británie posuzuje možnost vyslání jednoho tisíce vojáků, tanků a děl do Estonska, Lotyšska a Litvy v rámci nového programu NATO, informuje The Times s odkazem na vojenské zdroje. Britský ministr zahraničí Philip Hammond dříve sdělil, že NATO hodlá rozmístit podle systému rotace ve východoevropských zemích 4-5 praporů. Podle zprávy listu The Wall Street Journal mohou USA vyslat do baltských zemí dva prapory a po jednom poskytnou Německo a Velká Británie.


Podle informace The Times plánuje Londýn vyslání tankové taktické skupiny, jež bude vybavena kromě tanků také dělostřeleckými zbraněmi. Otázka má být definitivně vyřešena na varšavském summitu.

Aliance rovněž posuzuje možnost umístění ve Východní Evropě skladů s tanky a dalšími těžkými zbraněmi za účelem zvýšení obranyschopnosti NATO, píše list.

Náměstek amerického ministra zahraničí Anthony Blinken později prohlásil, že NATO rozmístí ve Východní Evropě čtyři tisíce vojáků podle systému rotace. Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg sdělil, že velení NATO doporučilo rozmístění internacionálních praporů v několika zemích na východě Evropy, avšak rozhodnutí o početním stavu a přesných místech dislokace má být přijaté na červencovém summitu.