Již po tisíciletí je Aloe vera využívána pro své blahodárné zdravotní účinky a nebyla Egypťany nazývána bylinou nesmrtelnosti pro nic za nic. Některé z pestré škály léčivých vlastností Aloe jsou vám již určitě známy.  Aloe vera obsahuje přes dvě stě biologicky aktivních přírodních složek, jako jsou vitamíny, aminokyseliny, enzymy, polysacharidy a minerály, které povzbuzují vstřebávání živin.

Studie ukazují, že Aloe vera působí proti virům, bakteriím a plísním a zbavuje těla toxinů a choroboplodných zárodků, čímž podporuje imunitní systém.

Vitamíny

Aloe vera je bohatá na vitamín B12 a proto je obzvláště účinným doplňkem veganské stravy, která jej obsahuje jen v malém množství. Dále je významným zdrojem vitamínů A, C, E, B1, B2, B3, B6, kyseliny listové a cholinu.

Minerály

Aloe vera obsahuje vysokou hladinu minerálů, jako jsou vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, draslík, sodík a měď. Kombinace těchto prvků má schopnost podpořit metabolické dráhy.

 

Enzymy

Aloe vera obsahuje důležité enzymy amylázu a lipázu, které mohou štěpením tuků a cukrů usnadnit trávení, molekula brandykinázy pomáhá při zánětu.

 

Aminokyseliny

Rostlina obsahuje okolo dvaceti esenciálních aminokyselin potřebných ke správnému fungování lidského organismu a kyselinu slicylovou, která vám také pomůže porazit zánět.

Další využití Aloe vera

Kromě skvělých pročišťujících účinků, které vám pomohou vyplavit jedy z ledvin, žaludku, sleziny, jater, močového měchýře a tlustého střeva, může Aloe vera také nabídnout účinnou úlevu od akutních potíží, například poruch trávení, podráždění žaludku, vředů a zánětů střev. Posiluje trávicí ústrojí a tiší záněty kloubů, což z ní činí výbornou volbu pro lidi trpící artrózou.

V jedné studiji se uvádí, že šťáva z Aloe vera efektivně odtraňuje zubní plak. Aloe vera představuje skvělou přírodní alternativu k dostupným variantám, které jsou běžně plné chemie. 

Gel z aloe vera může také napomáhat hojení aftózní stomatitidy, lidově aftů.

Jak Aloe užívat? 

Aloe lze konzumovat přímo, nicméně nejsnadnější a nejstravitelnější způsob je pravděpodobně ve formě šťávy, kterou lze najít ve většině obchodů se zdravou výživou. Listy můžete sklidit z vlastní rostliny.

Šťávu můžete přidávat do nápojů a smoothies, či ji konzumovat čistou. Při nákupu vybírejte čistou šťávu nebo gel z Aloe, které jsou lisovány z celého listu, či jeho vnitřku. Jejich hořkou chuť pravděpodobně budete chtít něčím naředit; většina obalů obsahuje instrukce a poměry k ředění, bude však jistě vhodné prodiskutovat tento krok s odborníkem, či si k ředění a dávkování vyhledat správné pokyny. 

Zdroj: ncbi.nlm.nih.gov