Souhlasil Netanyahu se zastavením palby až poté, co Obama slíbil příští týden americká vojska na Sinaj? Izrael a Palestina momentálně zastavili palbu, ale potenciální důvod tohoto ústupku by mohl mít určité skutečné mezinárodní důsledky. Izraelská Debka hlásí, že k zastavení palby došlo poté, kdy USA slíbily poslat na Sinaj vojska. Podle Debka budou americká vojska brzy na cestě na Sinajský poloostrov, egyptské území ohraničené ze západu Suezským kanálem a z východu Izraelem.

Z nejseverovýchodnějšího kouta Sinaje je to ale co by kamenem dohodil do Palestinci kontrolované Gazy a podle Debky bojovníci Hamasu tam spoléhají na pašeráky iránských zbraní, kteří je zásobují výzbrojí přes Egypt.

Tento týden Debka hlásila, že Sinaj bude brzy okupován americkými vojsky, která izraelským vůdcům slíbil prezident Barack Obama jako podmínku zastavení palby, na které apeloval. Až tam budou Američané posláni, budou intervenovat do těch obchodů se zbraněmi, o kterých se povídá, ze je organizují Iránci s tím, že ideálně by měli odříznout dodávky pro Hamas, přičemž by současně fungovali proti Iránu jako trn v patě.

„Jakmile vyslány ty dodávky raket a zbraní, buď z iránských přístavů nebo z bazarů se zbraněmi v Libyi, Teherán už nad jejich tranzitem z místa na místo v Egyptě nemá žádnou přímou kontrolu, dokud se nedostanou na Sinaj a do místa určení v Gaze,“ hlásí Debka. „A zároveň operace US speciálních sil proti Sinajskému segmentu iránských pašeráckých cest by bylo možno počítat jako první otevřený americký útok proti iránským vojenským zájmům.“

K rozhodnutí vyslat na Sinaj americká vojska výměnou za zastavení palby údajně došlo ve středu ráno poté, co o tom prezident Obama učinil dohodu s izraelským ministerským předsedou Benjaminem Netanyahu. V předcházejících dnech byl Izrael při útocích na Gazu, při nichž zabil více než 100 lidí – včetně civilistů – během obnovených útoků Hamasu neoblomný. Zastavení palby bylo vyhlášeno po více než týdnu bojů, ale brzy by mohlo dojít k dalším vojenským akcím, tvrdí Izrael, pokud nebude zastaveno ten tok zbraní do Gazy.

Netanyahu byl neústupný se svým naléháním na Spojené státy, aby udeřily na Irán ve snaze rozbít jeho zařízení na obohacování uranu, což je požadavek, který prezident Obama prozatím strkal stranou. Bílý dům až dosud trval na diplomatických opatřeních, aby se právě jim umožnilo projevit svůj dopad na produkci Iránu, avšak zdroje Debka naznačují, že americká vojska by teď mohla pro změnu intervenovat na Sinaji, pokud by se nějací pašeráci pokusili převézt zbraně do Gazy.

„Otevřením sinajských dveří pro vyslání amerických vojsk na obranu Izraele by se uznalo také, že americké síly by rovněž zabezpečily Izrael i proti Káhiře, kdyby revokovala nebo nectila mírovou dohodu, kterou Egypt v roce 1979 s Izraelem podepsal,“ dodává Debka.

Podle jejich zdrojů se americká vojska v Egyptě očekávají počátkem příštího týdne. Americké síly mezi tím ještě Irán neobkličují, jsou ale rozmístěny na nesčetných základnách po celém Středním východě.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca

]]>