Chtěli jste si někdy objednat pečené či smažené kuře, aniž byste museli mluvit s nějakou lidskou bytostí? Teď už můžete! KFC v partnerství s čínským gigantem vyhledávacích enginů Baidu právě v Šanghaji otevřely na světě první od lidské obsluhy osvobozenou fast-food restauraci, jak hlásí SoHu. Tento inteligentní roboticky koncipovaný obchod, Original + (výslovnost „Original Plus“) vypadá jinak než jakékoliv KFC, které jste kdy viděli. Interiér má design tradiční čínské zahrady s bambusem, květinami a důrazem na pozlátka.


Zákazníci vstupují velkými otočnými dveřmi. Nejpozoruhodnější jsou však pracovníci restaurace – maličcí robůtci ve tvaru hrušky jménem Du Mi, kteří berou zakázky a zpracovávají platby.

Zaměstnavatelé o Du Mi tvrdí, že jsou to robotičtí pokladní, kteří jsou prvními exempláři systémů umělé inteligence na styku se zákazníky ve fast food restauraci. V Kalifornii sídlící společnost Momentum Machines uplatnila technologii umělé inteligence (AI), aby vytvářela Burgery už od roku 2010, avšak tyto humpolácké stroje bývaly zastrčené v kuchyni, ne že by vstupovaly do styku se zákazníkem. Mezitím Du Mi jsou první zákaznické stroje, co jediné obstarávají styk s restauračním personálem. Jako takoví jsou ti roboti konstruovaní, aby byli srdeční a vstřícní při vedení zákazníků jejich nákupem.

Restaurace pro svou propagaci zaměstnala i první komerční hvězdu, mladého čínského zpěváka a herce Lu Hana, jehož popularita u generace mileniánců vyhovuje touze KFC nalákat mladé a udržet tempo se sociálními a technologickými trendy.